GM General Motors Auto Blockchain AI Data Patent

General Motors (GM) kijkt mogelijk naar een blockchain-platform om gegevens van toekomstige zelfrijdende auto’s te beheren.

Het Amerikaanse octrooi- en handelsmerkbureau publiceerde de patentaanvraag afgelopen donderdag. In het patent beschrijft GM een proces waarbij zelfrijdende auto’s al hun gegevens op een gedistribueerde ledger kunnen opslaan. Het document, geschreven door GM Global Technology Operations LLC, merkt verder op dat alle opgeslagen gegevens gemakkelijk kunnen worden gedeeld tussen de gebruikers van de blockchain.

Daarnaast zou blockchain een rol kunnen spelen in de navigatie van de wagens:

“Het is wenselijk om locatiegegevens en gegevens over voertuigaantallen in regio’s in een online blockchain-legder te verstrekken. Zo kan er informatie-uitwisseling tussen voertuigen van deelnemers plaatsvinden voor gebruik op navigatieroutes.”

Het bedrijf haalt in het document ook het delen van gegevens tussen verschillende onafhankelijke platforms aan. Een blockchain-platform voor gemeenten, lokale autoriteiten en openbare voorzieningen zoals luchthavens zou, naar zeggen, de “geldigheid van vergunningen en licenties kunnen regelen”. Verder, als een voertuig een boete krijgt dan kan ook deze informatie in een blockchain opgeslagen worden.

Wanneer het systeem betaling toestaat kunnen autorijders bijvoorbeeld tol, parkeergeld en andere diensten via het systeem betalen, voegt de indiening eraan toe.

GM heeft al veel tijd en moeite in dergelijke autonome voertuigen gestoken. Het bedrijf kondigde in maart aan dat het volgend jaar met de productie van hun autonome voertuigen begint. De automaker is bovendien ook al bezig met het verkennen van blockchain-technologie. Het sloot zich aan bij andere autofabrikanten, zoals BMW, om het Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) te ontwikkelen. Het project hoopt innovatie van blockchain in de auto-industrie te stimuleren.