Hong Kong Digital Asset HKEX Blockchain Regelgeving Wetgeving DLT Trade Aandelen

De Hong Kong Stock Exchange (HKEX) heeft voorgesteld dat fintech-bedrijven het best kunnen worden gereguleerd onder de bestaande financiële regelgeving. Onder die bedrijven vallen onder andere blockchain- en crypto-bedrijven.

Het Chief China Economist’s Office en Innovation Lab van de HKEX  publiceerde het rapport op 18 oktober. De onderzoekers keken tijdens het onderzoek vooral naar het potentieel van blockchain en AI op het gebied van finance. Zo gaven de auteurs een overzicht van blockchain, en voorbeelden van mogelijke use cases in handels-, settlement- en aandelenmarkten.

Opkomende technologieën, zoals blockchain, zouden kunnen worden “geïntegreerd op het gebied van investeringen, handel, clearing en afwikkeling”. De auteurs zeggen daarnaast dat de overheid wetgeving voor alle bedrijven in de finance-industrie hetzelfde moet toepassen.

Hoewel verschillende jurisdicties verschillende regels voor technologie toepassen, stellen de auteurs voor om het “consistentieprincipe” toe te passen in financiële regelgeving. Dat wil zeggen dat “financiële bedrijven van dezelfde aard aan dezelfde regelgeving moeten voldoen.”

“Het principe van consistentie vereist dat we de uitgifte van digitale valuta en digitale fondsen regelen onder het bestaande regelgevingskader voor effecten,” schreven de auteurs, toevoegend:

“Bedrijven die publieke fondsenwervingsactiviteiten middels uitgifte van dergelijke aandelen uitvoeren, publiceren louter een prospectus op het internet . Dat gebeurt zonder enige acceptant, of naleving van de IPO-registratieprocedures of strikte openbaarmakingsvereisten. Daarom moet de overheid deze partijen corrigeren door hen te onderwerpen aan de Securities Law-wetgeving.”

Internationale waakhond komt met crypto-regulering

Verder zou het onder de bestaande regels brengen van vergelijkbare financiële diensten “eerlijke concurrentie handhaven. Daarnaast zou het zorgen voor effectieve regelgeving en regelgevingsarbitrage voorkomen”, zo stelde het rapport.

Een potentieel probleem is echter dat het snel veranderende karakter van fintech mogelijk regelgevende “mazen in de wet” kan openen. Daarom moet de overheid regelgeving “voortdurend bijwerken”, om gelijke tred te houden met technologische vooruitgang.

Het rapport kwam op dezelfde dag dat de wereldwijde waakhond voor het witwassen van geld, de Financial Action Task Force, ook nieuws naar buiten bracht. De waakhond zei dat het tegen het einde van juni internationale cryptocurrency-regulering zal opstellen.

Deze regulering zou betekenen dat elk land dat deel wil blijven uitmaken van het internationale financieringssysteem, licenties en reguleringen moet verlenen voor beurzen, wallet-diensten en bedrijven die ICO’s houden.

Eerder in maart van dit jaar ging HKEX naar verluidt in gesprek met de Australian Securities Exchange (ASX). Tijdens deze gesprekken deelden de twee beurzen hun ervaringen van het overschakelen naar een blockchain-settlementsysteem.