IBM Tradelens Maersk Valencia PAV Blockchain Cargo Scheepvaart

De Port Authority of Valencia (PAV) heeft zich bij het TradeLens-platform aangesloten. TradeLens is een blockchain-ecosysteem dat gezamenlijk is ontwikkeld door IBM en de scheepvaartgigant Maersk. De haven maakte het nieuws bekend in een officiële aankondiging die op 5 november is gepubliceerd.

Het TradeLens-platform werd in augustus 2018 gelanceerd en past blockchain-technologie toe op wereldwijde supply chains. Het product is bedoeld om de handelsefficiëntie en veiligheid te verbeteren. Daarbij kunnen alle deelnemers van de supply chain, inclusief rederijen, haven- en terminalexploitanten en douaneautoriteiten communiceren en toegang krijgen tot verzendgegevens en documenten.

De PAV heeft zich als “Early Adopter” bij het TradeLens-project gevoegd. Dat betekent dat de haven zal bijdragen aan de vroege ontwikkeling van het platform. Momenteel zijn er meer dan 20 deelnemers in het TradeLens-ecosysteem.

TradeLens heeft naar verluidt al 154 miljoen “data-sending events” verwerkt. Dit zijn events zoals containervervoer, opslagtijden en douanedocumenten. Het platform kan naar verluidt de verzendtijden met 40 procent verkorten.

De PAV kondigde begin oktober ook al plannen aan om een “smart port” te creëren. Dat zou op basis van blockchain- en big-datatechnologieën gebeuren. Jose Garcia De La Guia, verantwoordelijk voor de implementatie van nieuwe technologieën bij de PAV, zei dat blockchain de logistiek op wereldschaal zou kunnen verbeteren. Het zou daarnaast kunnen helpen bij het creëren van “ports without papers”, en de tijd die aan onderhoud wordt besteed kunnen verkorten.

Havens zetten koers naar blockchain

Andere havens hebben ook stappen gezet om blockchain-technologie te integreren in hun operaties. Vorige maand kondigde de grootste haven van Europa, de haven van Rotterdam, de samenwerking aan met de grootste Nederlandse bank ABN AMRO en de IT-dochter van Samsung. Samen willen zij blockchain voor verzending gaan testen. De partijen verwachten dat de technologie de verzendtijd zal verminderen en financiële transacties vereenvoudigt.

In september tekende het toonaangevende Britse havenbedrijf, Associated British Ports, een overeenkomst met digital logistics enabler Marine Transport International. Het bedrijf zal een blockchain ontwikkelen voor de havenlogistiek. Het bedrijf verwacht dat de implementatie van blockchain de tijd verkort die aan de handmatige beoordeling van verspreide gegevens is besteed.

BRONCointelegraph
Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.