BP IBM Shell Olie Handel Energie Blockchain Platform

De Nationale Oliemaatschappij van Abu Dhabi (ADNOC) heeft met succes, in samenwerking met IBM, een pilot van een ​​supply chain-systeem op basis van blockchain uitgevoerd. Dit blijkt uit een persbericht van ADNOC, gepubliceerd op 9 december.

Het persbericht merkt op dat ADNOC een van ‘s werelds toonaangevende energie- en petrochemische groepen is. Het heeft een dagelijkse productie van ongeveer 3 miljoen vaten olie en 10,5 kubieke voet aardgas.

De pilot heeft “een platform opgeleverd dat de hoeveelheden en financiële waarden van elke bilaterale transactie bijhoudt” tussen de betrokken bedrijven. Zo kon de boekhouding geautomatiseerd worden, aldus het persbericht.

ADNOC Digital Unit Manager, Abdul Nasser Al Mughairbi kondigde het systeem tijdens de World Energy Capital Assembly in Londen aan. Tijdens de top merkte hij op dat “dit de eerste toepassing van blockchain in olie- en gasproductie zou kunnen zijn”. Al Mughairbi illustreerde vervolgens zijn perceptie van de onderliggende technologie:

“Blockchain is een game-changer. Het zal onze bedrijfskosten aanzienlijk verminderen door tijdrovende en arbeidsintensieve processen te elimineren. Daarnaast versterkt het de marketing en handel van onze producten en creëert het duurzame waarde op de lange termijn.”

Van olieput naar klant

Zahid Habib, een IBM-vertegenwoordiger, beweert dat het systeem “de mogelijkheid biedt om onweerlegbaar, elk molecuul olie en de waarde ervan van olieput naar klant te traceren”. ArabianGazette voegde daarnaast toe dat klanten en investeerders in de toekomst toegang krijgen tot de gegevens. Dit “zorgt voor een naadloze integratie tussen belanghebbenden.”

Het persbericht benoemde verder wat ADNOC hoopt dat dit systeem voor het bedrijf en zijn klanten zal brengen:

“Het systeem zal de tijd en de kosten om transacties tussen haar bedrijven uit te voeren verminderen. Het zal daarnaast de operationele efficiëntie in de gehele waardeketen aanzienlijk verhogen. Het zal ook de betrouwbaarheid van productiegegevens verbeteren door een grotere transparantie”

De Abu Dhabi Global Market voltooide eerder deze week ook een test van een blockchain-systeem. De internationale financiële vrije zone in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) rondde met succes een test van een Know Your Customer (KYC) -project af.

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.