Het Indonesische Trade Ministry Futures Exchange Supervisory Board (Bappebti) heeft geoordeeld dat cryptocurrencies toekomstige handelswaren of grondstoffen op de effectenbeurs van het land zullen zijn, ondanks het feit dat Bank Indonesia (BI) cryptocurrencies nog steeds niet als een geldige betaalmethode erkent.

Erkenning in Indonesië

Cryptocurrencies zullen binnenkort worden geclassificeerd als commodities in Indonesië.

Dharma Yoga, het hoofd van het markttoezicht en het ontwikkelingsbureau van Bappebti, verklaarde:

“Het Bappebti-hoofd heeft een decreet ondertekend om cryptocurrency tot commodity te maken die op de beurs verhandeld kan worden.”

Zoals gemeld door The Jakarta Post (via kontan.co.id), beweerde Dharma ook dat het besluit kwam na een vier maanden durend onderzoek naar cryptocurrencies, die uiteindelijk concludeerde dat de nieuwe vorm van waardeoverdracht als commodity moet worden beschouwd.

Verdere regulering – die direct zal ingaan op kwesties die draaien rond valutahandelbedrijven, belastingen, witwassen van geld en financiering van terrorisme – zal naar verluidt in de nabije toekomst worden aangekondigd. Dharma onthulde dat genoemde regulering gedeeltelijk zal komen van BI, de Financial Services Authority (OJK), het Taxation Directorate General, het Financial Transaction Reports and Analysis Center (PPATK) en de Counter-terrorismebestrijding eenheid Densus 88 van de nationale politie.

Volg de regels

Zoals beschreven door The Jakarta Post, verwacht Bappebti dat de bestaande cryptocurrency-beurzen in overeenstemming zijn met de aankomende regelgeving. De beurzen die het meest zullen worden beïnvloed zijn Indodax – voorheen Bitcoin Indonesia – en Crypto Community. Van alle cryptocurrency-beurzen wordt verwacht dat ze voorstellen voor productspecificaties en handelsprocedures indienen. Dharma verklaarde:

“We doen een beroep op de beurzen om concrete voorstellen voor de kwestie voor te bereiden.”

De voorstellen moeten informatie bevatten over de soorten cryptocurrencies die worden verhandeld, de uren die ze beschikbaar hebben voor handel en het mechanisme waarmee geschillen worden afgehandeld.

Een teken van verzachting

Indonesië staat niet bekend als een cryptocurrency-vriendelijk land.

In december vorig jaar kondigde de gouverneur van de centrale bank Agus Martowardojo het verbod aan op alle cryptogeld-gerelateerde transacties, in een poging om de fiat-valuta van het land, de rupiah, veilig te stellen. Op dat moment verklaarde hij:

“We verhinderen ook het potentieel voor arbitrage, ongezonde handelspraktijken en de controle van bedrijven door partijen die onaantastbaar zijn door wetten in Indonesië die de structuur van industrieën hier zouden kunnen schaden.”

Het blijft onduidelijk of cryptocurrencies wel of niet zullen worden gelegitimeerd voor gebruik als valuta, maar de classificatie als commodity kan een stap in de goede richting zijn voor het land.

Bron: Bitcoinist

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.