Japan ETF Shinsei ConsenSys FSA Blockchain Exchanges zelfregulering regulering wetgeving

De Shinsei Bank in Japan heeft een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met ConsenSys, een blockchain-startup. De startup zal de toepassingen van de technologie voor financiering uit gaan breiden voor de bank. Aldus Cointelegraph Japan op 8 november.

Volgens een Engelstalig persbericht dat op dezelfde datum is gepubliceerd, omvat het MoU een zakelijke alliantie tussen Shinsei Bank, de in Hong Kong gevestigde bank Nippon Wealth, het Singaporese Private Equity Fund Tribay Capital en ConsenSys. De laatste werd in 2014 opgericht door Ethereum (ETH) medeoprichter Joseph Lubin en heeft momenteel zijn hoofdkantoor in New York.

De alliantie tussen de vier entiteiten zal zich richten op het verkennen van het gebruik van gedecentraliseerde applicaties (DApps) van ConsenSys. Het is de bedoeling om nieuwe financiële producten en diensten te ontwikkelen voor de banken.

Volgens het persbericht heeft Nippon Wealth “een kapitaalinjectie voltooid door een third-party toewijzing van aandelen van OJBC Co., Ltd., de eigenaar ervan. De alliantie betekent dat Tribay Capital een nieuwe aandeelhouder van Nippon zal worden. Daarbij blijft Shinsei Bank desalniettemin haar meerderheidsaandeelhouder. Het behoudt 50 procent van de aandeelhoudersrechten, aldus CT Japan.

Na het onderzoek hebben de partijen aangegeven dat zij blockchain-gerelateerde aanbiedingen en details van nieuwe diensten op hun bankplatforms “op een later moment” zullen uitrollen.

Blockchain krijgt steeds meer aandacht in Japan

Deze week kondigde een cybersecurity-dochteronderneming van het Japanse Nomura Research Institute (NRI) een nieuwe blockchain-beveiligingswaarschuwingsinstrument aan. Ook zij bevestigde een samenwerking met ConsenSys te zijn aangegaan.

Blockchain krijgt steeds meer aandacht vanuit de traditionele financiële sector van Japan. Het multinationale IT-bedrijf Fujitsu kondigde eind oktober plannen aan om een ​​interbancair settlementplatform te bouwen met blockchain-technologie. Dat zou als onderdeel van een gezamenlijk project zijn met negen binnenlandse banken.

Ook in oktober lanceerde de Japanse financiële dienstverlener SBI Group een Ripple (XRP) -powered afwikkelingssysteem. Het systeem gebruikt de xCurrent-oplossing van Ripple om binnenlandse bank-naar-bankoverschrijvingen in “real time” mogelijk te maken.