Mastercard Patent Blockchain DLT Patent Betalingen Multicurrency

Mastercard heeft een patent aangevraagd voor een methode om transacties op een blockchain te anonimiseren. Dit maakte het United States Patent and Trademark Office (USPTO) op 9 december bekent.

De indiening schetst dat “het gebruik van een of meer intermediaire adressen om de bron en de bestemming van tegoeden in een blockchain-transactie te verbergen” kan worden gebruikt om “de anonimiteit van entiteiten geassocieerd met blockchain-adressen te vergroten”. De voorgestelde technische oplossing zou een reeks “anonimiteitsverzoeken” zijn. Die zijn ontworpen om de transacties zelf te anonimiseren, in plaats van alleen de gebruiker achter elke individuele wallet.

Dit zou ertoe leiden dat “de gebruiker alleen geld overmaakt naar en ontvangt van een klein aantal adressen. Dat kleine aantal adressen is betrokken bij een groot aantal transacties met verschillende andere gebruikers. Daardoor zijn de gegevens niet meer zoveel waard zijn ” Analyse van de wallet zou dus “weinig tot geen informatie” opleveren over de gebruiker achter de wallet.

Als context merkt Mastercard op dat veel mensen Bitcoin zien als de ultieme anonieme blockchain. “De aard van de blockchain als een onveranderlijke ledger is zodanig dat elke transactie uiteindelijk kan worden getraceerd en gevolgd naar tot het genesisblock.”

Volgens Mastercard gebruiken veel mensen blockchain juist omdat ze anoniem willen zijn. “Blockchain-gegevens kunnen, eenmaal verzameld en geanalyseerd, uiteindelijk de gebruiker achter een wallet onthullen. Op zijn minst kan het informatie over hen, zoals geografische locatie, interesses, bestedingspatroon, etc. onthullen” De indiening suggereert daarnaast:

“De bestaande communicatiestructuur van blockchain-technologie zoals Bitcoin vereist identificatie van de plaats waar de transacties zijn uitgevoerd en beëindigd. Dit creëert een technisch probleem met tegenstrijdige belangen binnen de technologie.”

Privacy coins

Mastercard is zeker niet de eerste om de beperkingen van anonimiteit binnen blockchain-systemen aan te pakken. Twee op privacy-gerichte altcoins, Zcash (ZEC) en Monero (XMR), zijn beide ontworpen met dezelfde zorgen in het achterhoofd.

ZEC maakt gebruik van zero-knowledge proofs (ZKP)-technologie. Dit is een alternatief algoritme voor het verifiëren van blockchain-transacties. Partijen die transacties uitvoeren hoeven zo alleen het bewijs van de geldigheid te leveren. Alle andere informatie blijft gecodeerd, inclusief hun identiteit. Monero gebruikt stealth-adressen om identiteiten te maskeren door een afzender in staat te stellen een willekeurig eenmalig adres te creëren.

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.