Onbevestigd: Poolse Aanklagers Nemen €400 Miljoen In Beslag Te Midden Van Beschuldigingen Dat Bitfinex Betrokken Is Bij Fraude

Update 9 April: Bitfinex heeft een verklaring afgelegd waarin elke connectie met de geldmiddelen die door de Poolse Aanklagers zijn ingenomen wordt ontkend.

Er is nieuws bekend over de inbeslagname van € 400 miljoen van een rekening die naar verluidt is aangesloten bij crypto exchange Bitfinex bij de Coöperatieve Bank in Skierniewice, Polen. Volgens een lokale nieuwsbron, gemeld op 6 april, schijnt het onderzoek te maken te hebben met activiteiten van de Colombiaanse drugskartel. De melding is nog niet officieel bevestigd of ontkend door Bitfinex.

De in beslag genomen geldmiddelen zouden overeenkomen met het afzetten van €400.000 van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de opbouw van haar ambassade in de Democratische Republiek Congo.

Aanklagers zouden rekeningen bij twee bedrijven aan het onderzoeken zijn. Een van de bedrijven is geregistreerd in de buurt van Pruszków en zou gerund worden door iemand van Canadees-Panamese afkomst. Het tweede bedrijf wordt naar verluidt gerund door een man met een Colombiaanse en Panamese nationaliteit. Beide bedrijven zouden meer dan 1.27 miljard PLN (€300 miljoen) op hun rekeningen hebben gestort.

Van de tweede rekening wordt gezegd dat het aan Bitfinex is gekoppeld. Eind 2017 schenen online geplaatste documenten te laten zien dat Bitfinex hun klanten naar een rekening stuurt bij de Coöperatieve Bank in Skierniewice, gemeld door Bloomberg.

Op het Poolse forum Bitcoin.pl heeft een Bitfinex-gebruiker gezegd dat hij vorige week ondervraagd is door de politie: “Ik moest getuigen in de zaak van het cryptobedrijf omdat ze me geld met Bitfinex hebben gestuurd en hun rekeningen werden geblokkeerd.”

De berichten van vandaag in de Poolse media wekten het vermoeden dat er een verband is tussen het cryptobedrijf geregistreerd in Panama (en moederbedrijf Crypto Capital Corp.) en drugshandelnetwerken, wat suggereert dat de criminelen fiat hebben omgezet naar crypto om hun sporen te wissen.

Tot op heden zijn er nog geen aanklachten ingediend waarbij Poolse aanklagers op samenwerking tussen Europol en Interpol wachten.

Er is veel ophef geweest rondom Bitfinex en het dochterbedrijf Tether die in december allebei om onbekende redenen ontheffingen van Amerikaanse toezichthouders hebben gekregen. In 2017 heeft Wells Fargo & Co. naar verluidt geweigerd om nog langer als correspondentbank voor Bitfinex en dochterbedrijf Tether te werken. Bitfinex heeft toen een rechtszaak ingediend die al snel werd geseponeerd.

De Blogger Bitfinex’ed heeft herhaaldelijk geschreven over zijn bezorgdheid over de onduidelijkheid rondom de rekeningen van de crypto exchange, waardoor Bitfinex nu dreigt om juridische stappen tegen hem te ondernemen.

Er gaan ook geruchten rond dat Tether als een fractional reserve zou opereren en het reservetekort in medeplichtigheid met Bitfinex verbergt. Er ontstonden alleen maar meer verdenkingen toen Tether naar verluidt de connectie met een externe auditor verbrak.

 

Sinds de publicatie heeft Bitfinex niet gereageerd op het verzoek om commentaar.

 

 

 

 

Bron: Cointelegraph

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.