Chainanalysis Coinbase Stablecoin USDC Circle Dollar Tether Blockchain Crypto

Distributed ledger technology (DLT), zoals blockchain, zou in de komende tien jaar $1 biljoen aan nieuwe handel kunnen genereren. Dit stelt het World Economic Forum (WEF) in een rapport dat donderdag 13 september is gepubliceerd.

Het rapport ‘Trade Tech – Een nieuw tijdperk voor handel en supply chain finance’ werd gepubliceerd in samenwerking met Bain & Company. In het rapport evalueren de twee de vooruitzichten van DLT binnen de wereldwijde handelsfinanciënsector.

Trade finance focust veel op innovatie, maar blijft afhankelijk van legacy-technologie. Meerdere op blockchain gebaseerde initiatieven proberen nu echter de efficiëntie binnen deze sector te verbeteren.

Distributed ledger en andere technologische innovaties beloven baanbrekende vooruitgang op het gebied van handel en supply chain-financiering door het verlagen van kosten en gebruiksgemak“, luidt het voorwoord van het rapport.

De WEF en Bain voorspellen dat DLT nieuwe handel met zich mee zal brengen. Daarmee dicht DLT het huidige handelsfinancieringsgat van $1,5 biljoen.

“Ongeveer 30% of $1,1 biljoen aan nieuw handelsvolume zal het gevolg zijn van DLT dat barrières verwijdert,” zeggen ze. Ze gingen verder met te zeggen dat “ongeveer 40% of $0,9 biljoen van traditionele diensten naar DLT zal gaan vanwege betere serviceniveaus en lagere tarieven.”

Het WEF-rapport stelt dat ook voor overheden distributed ledger technologyeen belangrijkere factor gaat worden. Ze verwachten dan ook dat het vrijwel onvermijdelijk is dat bijvoorbeeld de EU DLT zal gaan omarmen.

“Ze zouden distributed ledger technology moeten opnemen als onderdeel van relevante, toekomstgerichte wetten. Denk dan aan bijvoorbeeld de invoer van internationale voedingsmiddelen.
Nu sommige regeringen al beginnen met deze stappen, komen de achterblijvers steeds verder achter te liggen.”