Salesforce Patent Blockchain Anti Spam Anti-spam E-mail Verkeer Netwerk Data

Software-gigant Salesforce heeft een patent gekregen voor een blockchain-platform. Het bedrijf legt in het patent uit hoe zo’n platform kan worden gebruikt als spamfilter. Zo kan het voorkomen dat spam of andere ongewenste e-mails in de inbox van mensen belanden.

Het document werd op dinsdag door het U.S. Patent and Trademark Office gepubliceerd. Volgens het bedrijf kan een blockchain-platform worden gebruikt om te controleren of e-mails zijn gewijzigd of nadat ze via een custom matching-systeem zijn verzonden. Bovendien kan dit systeem spam efficiënter filteren dan bestaande protocollen, volgens het document.

Het voorgestelde platform zou een koppelingssysteem gebruiken om te bepalen of een e-mail die is verzonden legitiem is of niet. Als een gebruiker een e-mail verzendt, wordt een deel van de gegevens opgeslagen op een blockchain-platform. Wanneer een tweede e-mailserver het bericht ontvangt, zal het ‘t deel vergelijken om te bepalen of het overeenkomt met de sectie die is opgenomen in de blockchain.

Als de componenten overeenkomen, gaat de e-mail door naar de inbox. Zo niet, dan wordt de e-mail als spam gemarkeerd.

Dit systeem “zorgt ervoor dat berichten en bijlagen niet wijzigen tijdens het transport via een netwerk”, aldus het document.

Het document legt verder uit dat “men berichtensystemen vaak misbruiken. Zo zijn ze vaak gebruikt voor het verspreiden van ongewenste berichten (of ander netwerkverkeer), die gewoonlijk zijn aangeduid als spam”.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een spamfilter. Echter worden sommige berichten die geen spam zijn soms als zodanig gemarkeerd. Het gebruik van een blockchain-platform kan dat probleem oplossen via het voorgestelde matching-systeem, zegt het document.

Het patent verklaart:

“Het systeem kan ook legitieme berichten beter identificeren en onderscheiden van ongewenste berichten. De onveranderlijkheid en gedistribueerde aard van blockchain maakt het onmogelijk om informatie te wijzigen zodra het is toegewezen aan de blockchain.”

Andere toepassingen

Andere toepassingen van het concept kunnen ook helpen om de authenticiteit van medische dossiers, educatieve transcripties, akten, eigendomsrechten, wettelijke documenten en meer te garanderen, zeggen de auteurs.

Salesforce, dat een cloud-gebaseerd distributieplatform voor e-mail beheert, naast andere producten, heeft eerder al aangegeven geïnteresseerd te zijn in het gebruik van blockchain. In maart zei de CEO, Mark Benioff, dat het bedrijf in 2018 een product met behulp van blockchain wil gaan bouwen. Hij gaf hier echter geen verdere details over.

BRONCoindesk
Richard gelooft heilig in de mogelijkheden van nieuwe technologie en probeert de nieuwe technologieën en gadgets graag zelf uit. Zo kwam hij in 2013 voor het eerst in aanraking met blockchain en investeerde hij in projecten zoals Bitcoin, Litecoin en Ripple. Tegenwoordig ondersteund Richard de redactie van bitned.nl door de leesbaarheid van content en nieuwe artikelen te verbeteren.