Bakkt ErisX Exchange Ethereum Futures CFTC Regelgeving Wetgeving Effecten

Sberbank en Interros Group hebben een over-the-counter OTC-transactie voor een retrocessieovereenkomst (repo) voltooid. Dit deden ze met behulp van smart contracts op een blockchain, aldus Reuters Rusland op 30 november.

De Interros Group is een in Moskou gevestigde private equity-onderneming, opgericht in 1990 door de Russische oligarch Vladimir Potanin. Het heeft aandelen in Norilsk Nickel, het farmaceutisch bedrijf Petrovax Pharm en Rosa Khutor, een skiresort-ontwikkelaar.

Hoofd van global markets en vicepresident bij Sberbank, Andrei Shemetov, reageerde op het nieuws. Hij zei dat de transactie echt en juridisch bindend is. De transactie is voldaan “in elektronisch vorm met behulp van een smart contract en digitale handtekeningen via het IT-platform van Sberbank.”

Shemetov “openbaarde de omvang van de transactie echter niet,”. Wel “wees hij erop dat het bedrag gelijk is aan het gemiddelde volume van de interdealerrepotransactie.”

Shemetov verklaarde verder dat “de transactie een valutarepo is die wordt gewaarborgd door de verpanding van euro-obligaties van de Russische emittent”. Hij beschreef ook hoe blockchain de diensten van Sberbank zal verbeteren:

“Op de lange termijn zal het sluiten van transacties via het blockchain-platform de transactiekosten verlagen en fouten verminderen. Dat komt vooral door automatisering, evenals door de transparantie en het vertrouwen van alle deelnemers op de financiële markt vergroten.”

Reuters meldt dat Shemetov “het creëren van een software-omgeving met de mogelijkheid om gegevens op bilaterale basis te controleren” als voordeel ziet. Ook de “automatisering van afrekenings- en operationele functies” ziet hij als voordelen van op blockchain gebaseerde repotransacties.

Blockchain op industriële schaal

Het artikel verklaart verder dat de gebruikte smart contracts – die deel zullen uitmaken van de “algemene gedecentraliseerde infrastructuur van de financiële markt” – zijn geschreven in de Go-programmeertaal. Ze zijn geïmplementeerd op het Hyperledger Fabric Platform. Het systeem maakt real-time monitoring van “convenanten en andere marktomstandigheden” mogelijk.

Herman Gref, CEO van Sberbank, voorspelt dat blockchain binnen één tot twee jaar op industriële schaal zal worden gebruikt. In oktober zei hij dat blockchain-technologie binnen drie tot vijf jaar “klaar” is.