GSBN Scheepvaartmaatschappijen Supplychain Scheepvaart Handel Blockchain IBM Maersk

Negen grote scheepvaartmaatschappijen hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Ze zullen een ​​open digitaal platform op basis van distributed ledger technology (DLT) gaan lanceren. Dit meldt The Maritime Executive, een belangrijke bron voor nieuws uit de scheepvaartindustrie, op 6 november.

Het MoU heeft als doel het vormen van een consortium voor de ontwikkeling van een blockchain-alliantie van de scheepvaartindustrie, het Global Shipping Business Network (GSBN) genaamd. De MoU werd op 6 november tijdens de China International Import Expo in Shanghai ondertekend door toonaangevende scheepvaartmaatschappijen.

CargoSmart zal de software-oplossing voor het wereldwijde netwerk voor scheepvaartactiviteiten gaan leveren. Dit is een in Hongkong gevestigd bedrijf dat is gespecialiseerd in scheepvaart en logistiek.

Goedkeuringsproces stroomlijnen

CargoSmart zette de ontwikkeling van de blockchain-alliantie zelf in gang. De eerste implementatie van het nieuwe wereldwijde netwerk voor scheepvaartactiviteiten staat gepland voor december 2018. Het artikel merkt op:

“De eerste geplande implementatie stelt verladers in staat hun documenten voor gevaarlijke goederen te digitaliseren en ook te organiseren. Daarnaast kunnen ze automatisch in contact komen met relevante partijen om het goedkeuringsproces te stroomlijnen.”

De nieuwe blockchain-alliantie omvat scheepvaartreuzen als PSA International, een in Singapore gevestigd bedrijf en een van ‘s werelds grootste havenexploitanten, en Shanghai International Port Group, marktleider van havens in China. Andere deelnemers zijn de toonaangevende Franse expeditiegroep CMA CGM S.A en Yang Ming Marine Transport Corporation, een zeevervoersbedrijf gevestigd in Taiwan.

Afgelopen zomer lanceerde de Deense transport- en logistiek gigant Maersk in samenwerking met IBM ook al een soortgelijk wereldwijd blockchain-platform. Hieraan doen al zo’n 94 organisaties mee, aldus Cointelegraph op 9 augustus.

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.