Avnet Samsung Bitcoin BTC Crypto Bitpay Ethereum ETH XRP TRX ADA EOS

Twee energiedivisies van de Duitse tech-gigant Siemens zijn toegetreden tot een blockchain-energieplatform om het gebruik van gedecentraliseerde technologieën in de sector te promoten. Dit blijkt uit een persbericht, gepubliceerd op woensdag 21 november.

Volgens Siemens werken de afdelingen Energy Management en Power Generation Services samen met het open-source blockchain-platform Energy Web Foundation (EWF). Dit platform werd opgericht in 2017 met als doel regelgevende, operationele en marktoplossingen voor de energiesector uit te werken.

Siemens officials zijn van mening dat blockchain-technologie de interoperabiliteit in de sector zal helpen vergroten. Het kan consumenten verbinden met energieproducenten en netwerkexploitanten, aldus het persbericht. Bovendien kan de technologie helpen de efficiëntie van energiesystemen te vergroten. Verder kan het nieuwe vormen van projectfinanciering mogelijk maken.

In de verklaring wordt ook opgemerkt dat Siemens al gebruik maakt van blockchain. Samen met microgrid-besturingsoplossingen optimaliseert het de controle over het energieverbruik. In 2016 werkte de Duitse firma ook samen met de Amerikaanse startup LO3 Energy aan de ontwikkeling van microgrids. Deze microgrids maken de handel tussen energieverbruikers en producenten via een blockchain-platform mogelijk. De twee testten de oplossing in Brooklyn, een van de stadsdelen van New York. De overtollige elektriciteit kon op die manier terug op het net worden gevoerd, waarna er terugbetalingen konden plaatsvinden.

De financing-tak van het bedrijf, Siemens Financial Services (SFS), nam in augustus deel aan een blockchain-pilot voor bankgaranties. De blockchain in dit project maakte gebruik van de R3 Corda-technologie. Het project is gelanceerd door multinationale bank- en financiële dienstverleningsbedrijf Standard Chartered (SC).

Blockchain wordt wereldwijd actief getest voor de energiesector. Zo heeft het grote Singaporese elektriciteitsbedrijf SP Group een blockchain-platform gelanceerd om zonne-energie te verhandelen. Ook in Azië zal de grootste stroomleverancier van Zuid-Korea, Kepco, blockchain en andere innovatieve energieoplossingen gebruiken om een ​​milieuvriendelijke microgrid te ontwikkelen.