Singapore R3 SGX Deloitte Nasdaq Blockchain Crypto Startups ICO

De Singaporese investeringsmaatschappij Temasek Holdings Pte investeert in het wereldwijde blockchain- bankconsortium R3. Dit blijkt uit berichtgeving van Bloomberg van 22 november.

Temasek is een investeringsmaatschappij in Singapore die eigendom is van de overheid. Het portfolio van het bedrijf was in het voorjaar van 2018 ongeveer S$308 miljard ($235 miljard) waard.

Bloomberg citeert in zijn berichtgeving een “interne memo”. De inhoud daarvan is naar verluidt bevestigd door een woordvoerder van Temasek. In de memo belicht het bedrijf de brede investeringsstrategie vanaf oktober 2018. Het geeft aan dat Temasek reageert op een veranderend mondiaal investeringslandschap door zich te concentreren op nieuwe technologieën, zoals blockchain en artificial intelligence (AI).

Deze strategie omvat naar verluidt ook de creatie van “experimentele pods”. Deze hebben het uitdrukkelijke doel zich te richten op investeringen in blockchain-technologieën en AI. Het bedrijf beschouwt de twee gebieden als “langetermijntrends” die van invloed zijn op meerdere industrieën wereldwijd.

In het bijzonder onthult de memo dat Temasek één van de meer dan veertig instellingen was die in R3 investeerden als onderdeel van een collectieve investeringsronde. Tijdens die ronde werd afgelopen mei $107 miljoen opgehaald. Destijds was de ronde “de grootste” distributed ledger technology (DLT) investering ooit.

Kansen grijpen

De woordvoerder van Temasek vertelde Bloomberg daarnaast in privé-correspondentie dat het bedrijf “behendig en goed gepositioneerd wil blijven. Zo hopen we kansen te grijpen die op de lange termijn duurzame waarde bieden”.

Naast de investering in R3, waarvan het exacte bedrag niet wordt vermeld, heeft Temasek ook meegedaan aan een andere investeringsronde. Het investeerde hiermee in de Chinese AI-startup SenseTime.

Het grote Zuid-Koreaanse internetconglomeraat Kakao Corp zette onlangs een dochteronderneming op in Singapore. Het hoopt zo ook buitenlandse investeringen met cryptocurrencies aan te trekken.

De centrale bank van Singapore heeft daarnaast aangekondigd dat het zijn regulerende regime voor betalingsaanbieders verbreedt. Zo brengt het bepaalde cryptocurrencies onder zijn toezicht. De nieuwe wetgeving wordt tegen het einde van 2019 van kracht.