VS SEC CFTC Government Shutdown Startup Minen Crypto Lobby FEC Politiek Campagne DHS

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) is op zoek naar op blockchain gebaseerde oplossingen van startups. Met die oplossingen wil het vervalsing en namaak van digitale documenten tegengaan. Dat blijkt uit een persbericht dat het ministerie op 4 december publiceerde.

Volgens het persbericht doet het Ministerie het verzoek in het kader van het Silicon Valley Innovation Programme (SVIP). Het verzoek is gericht aan startups of kleine bedrijven die de afgelopen 12 maanden geen overheidscontract hebben gehad van meer dan $1 miljoen. Daarnaast mogen de geïnteresseerde bedrijven niet meer dan 200 werknemers hebben. Het persbericht linkt naar een gedetailleerd verzoek, getiteld “Het voorkomen van vervalsing van certificaten en licenties.”

In het verzoek beschrijft het ministerie dat het mogelijk geïnteresseerd is in interoperabele implementaties van blockchain en distributed ledger technologies (DLT). Deze moeten een of meer componenten van zijn programma’s ten goede komen. Agentschappen die er hun voordeel uit kunnen halen zijn de US Customs and Border Protection (CBP), U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) en Transportation Security Administration (TSA).

Het verzoek van het ministerie is dan ook in samenwerking met al deze drie, het CBP, USCIS, TSA gedaan. S&T SVIP Technisch directeur Anil John heeft in het persbericht een officiële verklaring afgelegd waarin staat dat:

“De brede missie van Homeland Security omvat de noodzaak om rechten, licenties en certificeringen uit te geven voor verschillende doeleinden. Daaronder valt reizen, burgerschap, geschiktheid voor werk, immigratiestatus en ook de beveiliging van de supply chain. Inzicht in de haalbaarheid en het nut van het gebruik van Blockchain en [DLT] voor de digitale uitgifte van wat momenteel op papier gebaseerde referenties zijn, is van cruciaal belang om hun verlies, vernietiging, vervalsing en namaak te voorkomen.”

$800.000 aan contracten

De use cases van blockchain voor de binnenlandse veiligheid zijn opgesplitst in zeg categorieën: “Identiteitsdocumenten voor reizen, identiteit van organisaties en gedelegeerden van de organisatie, identiteitspapieren voor reizen, burgerschap, immigratie en werkvergunning, grensoverschrijdend Tracking van olie-import, [en] Oorsprong van invoer van grondstoffen.”

Succesvolle deelnemers krijgen naar verluidt tot $800.000 aan financiering. Die ontvangen ze in vier fasen. Het persbericht merkt op dat participatie echter “geen garantie biedt voor inkoopcontracten met het ministerie of de componenten ervan.”

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat het Ministerie op zoek is naar oplossingen om op privacy-gerichte cryptocurrencies te tracken. Het DHS vroeg om analytische oplossingen voor privacy-georiënteerde altcoins zoals Zcash en Monero.