Zuid-Korea Hub Korea ICO Wetgeving Regelgeving Standpunt Blockchain Crypto

Zuid-Korea is van plan om volgende maand een blockchain-systeem te testen in een poging om de betrouwbaarheid en veiligheid van online stemmen te verbeteren.

De Nationale Verkiezingscommissie (NEC) kondigde het nieuws woensdag aan. Het zei zei dat het de pilot in december in samenwerking met het ministerie van Wetenschap en ICT zal beginnen.

5,64 miljoen mensen gebruiken het bestaande online stemsysteem van de NEC, K-voting. Echter zijn er zorgen omtrent de kwetsbaarheid voor hacking en kiezersfraude.

Het voorgestelde blockchain-systeem zal naar verwachting de veiligheid en transparantie verhogen, aldus de NEC. Daardoor zal de uitkomst van een verkiezing “geloofwaardiger” zijn. Dit aangezien het “bijna onmogelijk” is om de resultaten te manipuleren. Daarnaast hebben kandidaten en verkiezingswaarnemers direct toegang tot de uitslagen.

De pilot zal de commissie helpen om een ​​”basis” te creëren voor het online stemmen in de toekomst. Uiteindelijk wil de NEC het systeem met het K-voting-systeem integreren, mits de pilot succesvol is.

Tijdens de proef wordt het blockchain-systeem gebruikt voor online enquêtes door de Blockchain Society van de Seoul National University en het Korea Internet & Security Agency.

De NEC zal ook Big Data en internet of things-technologie gaan verkennen. Ook met als doel het online stemmen te verbeteren.

Blockchain is steeds vaker het middel om de betrouwbaarheid en transparantie van stemsystemen te verbeteren.

Zo testte de stad Tsukuba in Japan in september een blockchain-systeem waarmee inwoners stemmen kunnen uitbrengen. De verkiezingen draaiden hierbij om lokale ontwikkelingsprogramma’s.

De Amerikaanse staat West Virginia lanceerde in augustus een mobiel-stemmingsapp op basis van blockchain. Daarmee konden militairen die in het buitenland zijn gestationeerd gemakkelijker stemmen tijdens de midterms.