Zwitserland Spoorwegen PoC Blockchain Identiteit

De nationale spoorwegmaatschappij van Zwitserland heeft een proof of concept (PoC) voltooid. Het gaat hier om een “self-sovereign” blockchain-identiteitsbeheersysteem. Dit blijk uit een persbericht dat met Cointelegraph is gedeeld.

De oplossing van de Swiss Federal Railway (SBB) werd ontwikkeld door Linum Labs. Dit is een in Zwitserland gevestigd bedrijf dat zich richt op het bouwen van gedecentraliseerde systemen. Het maakte voor dit systeem gebruik van het op Ethereum-gebaseerde protocol voor identiteitsbeheer uPort. Incubator ConsenSys was een van de bedrijven die dit protocol ontwikkelde.

Het systeem is bedoeld om te worden gebruikt door werknemers op de bouwplaatsen van het transportbedrijf. De test duurde van mei tot november van dit jaar. Het project zelf heeft als doel de efficiëntie van papieren processen in een “flexibele werkomgeving met een digitale, audit-proof blockchain-oplossing” te verbeteren.

Tijdens de test maakten werknemers hun digitale identiteiten in de uPort-app op hun smartphones aan. Die gebruikten ze vervolgens om in en uit te klokken op de bouwplaatsen waar ze werkten. Het systeem bevestigde de aanwezigheid van werknemers op bouwplaatsen. Daarnaast bevestigde het systeem welke training en opleidingen een persoon heeft genoten. Een blogpost van Linum Labs op 12 november luidt als volgt:

“Een self-sovereign identiteit op een blockchain is zeer geschikt voor dit gebruik. Dit omdat werknemers hun identiteit van het ene bedrijf naar het andere moeten kunnen overdragen. Geen enkel bedrijf zou het bovendien moeten bezitten of beheren. Daarnaast zijn er meerdere bedrijven en partijen die certificaten afgeven.”

Blockchain populair voor transport

Blockchain wordt steeds vaker gebruikt in de transportsector. In mei kondigde het Zwitserse luchthaven- en vrachtbedrijf Swissport ook aan dat het een blockchain-pilotprogramma voor zijn vrachtafhandelingsactiviteiten lanceert. Hendrik Leyssens, hoofd global cargo operations bij Swissport, zei dat blockchain transacties kan versnellen. Het zou daarnaast de veiligheid verbeteren en de operationele kosten verlagen.

In september ontwikkelde Lloyd’s Register, een Britse maritieme business en tech classificatiemaatschappij, en model voor een DLT-klassenregister voor schepen. Door het nieuwe “Klassenregister” toe te passen, is het bedrijf van plan de classificatie en registratie van nieuwe schepen te stimuleren. Het wil in de nabije toekomst een prototype van zijn blockchain-registratieservice lanceren.

BRONCointelegraph
Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.