St Petersburg Constantinople ETH Ethereum Hard fork Blockchain Mainnet Crypto Altcoin

Constantinople, de langverwachte Ethereum update, is wederom uitgesteld. De hardfork, die op 17 januari plaats zou moeten vinden, gaat niet door omdat er een fout is ontdekt in een van de geplande verbeteringen van het netwerk.

Het zou volgens het crypto audit bedrijf ChainSecurity gaan om Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1283. Deze laat een achterdeur open die hackers kunnen gebruiken om crypto’s te stelen tijdens een transactie. Tot het uitstel is besloten in een conference call waar ook Vitalik Buterin, een van de grondleggers van het Ethereum netwerk, aan deelnam.

De kwetsbaarheid die in EIP 1283 is aangetoond maakt een zogenaamde ‘reentrancy’ aanval mogelijk. Hackers kunnen hiermee een functie in de code meerdere malen uitvoeren zonder de wederpartij hiervan op de hoogte te brengen. Zo zouden zij in een smart contract bijvoorbeeld een afgesproken bedrag niet één keer, maar meerdere malen kunnen overmaken. Deze fout lijkt erg veel op de kwetsbaarheid die de beruchte DOA aanval in 2016 mogelijk maakte.

Het is inmiddels de tweede keer dat Constantinople is uitgesteld. Eerder gebeurde dit in oktober 2018 toen er fouten zijn ontdekt bij het testen van de upgrade op het Ropsten test netwerk.

Waarschijnlijk wordt aanstaande vrijdag een nieuwe datum voor de hardfork bepaald. Dit zou moeten gebeuren tijdens een nieuwe developers conference call.

Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.