Nog een zelf-veroorzaakte Crypto-crash? De markten waren onrustig dit weekend vanwege geruchten over een dreigend hardhandig optreden tegen Ethereum, dat al dan niet als niet-geregistreerde effect zou kunnen worden bestempeld. Na twee dagen van angstig handelen en dalende prijzen werden beleggers maandagochtend wakker om te horen dat de Amerikaanse regering had besloten om … helemaal niets! te doen. De tikkende tijdbom was een blindganger.

Er waren maandagochtend geen tekenen van een uitspraak of hoorzitting van de SEC of CFTC, noch waren er vergaderingen gepland met betrekking tot cryptocurrencies bij beide agentschappen. Meldingen van een dreigend hard optreden zijn gebaseerd op één zin in de Wall Street Journal een week eerder, waarin werd gemeld dat hooggeplaatste personen van de twee instanties elkaar zouden ontmoeten om ”de situatie te bespreken”.

De Ethereum-koers daalde in de dagen voor de zogenaamde vergadering met bijna $100, een daling van ongeveer 12 procent. Bitcoin daalde met $700 nadat het de $10.000 aan had getikt.

Op basis van het commentaar van Paul Vigna in een WSJ-artikel, begonnen verschillende cryptomedia te schrijven dat beslissingen aanstaande waren, Ethereum zou de klos zijn, en Ripple misschien ook! De angst verspreidde zich snel. Crypto ‘insiders’ kregen Telegram-berichtjes waarin werd gesuggereerd dat een ‘vriend van een vriend’ in een vergadering zat met de FBI, en wist dat Ethereum als effecten zouden worden bestempeld. De angst verspreidde zich verder.

Zelfs betrouwbare media zoals TrustNodes speculeerden over wat de beslissing zou kunnen zijn.

Crypto Market Verobert een Gigantische Nothingburger

Het resultaat – tot nu toe – is een herinnering dat de crypto-gemeenschap doodsbang is voor reguleringen, zelfs als regelgeving nodig is om de markt tot rust te laten komen. De irrationele angst voor regulatie zorgt ervoor dat crypto-traders vluchten en verwarring achterlaten.

In werkelijkheid heeft de SEC al een taskforce voor cryptocurrency gecreëerd en een hele reeks dagvaardingen uitgegeven aan foute ICO’s.

Een ongunstig vonnis zou er in feite toe hebben geleid dat de Ethereum Foundation als sinds 2014 de effectenwetgeving heeft overtreden.

Ripple, de derde qua marktkapitalisatie na Ethereum en Bitcoin, zou ook de klos zijn. Het in San Francisco gevestigde bedrijf dat de valuta heeft gecreëerd hangt al een collectieve aanklacht van beleggers boven het hoofd, die beweren dat de XRP-tokens niet-geregistreerde effecten zijn.

Bitcoin, Litecoin en andere mining-munten zouden echter in dit geval ontsnappen aan dreigende SEC-beslissing. De CFTC heeft al geoordeeld dat deze cryptocurrencies commodities zijn.

Is Ethereum een Effect?

In de Verenigde Staten moeten brokers volgens de SEC-regelgeving effecten registreren, of hun verkoop beperken tot institutionele kopers en de zeer rijken.

Of iets een effect is, wordt bepaald op basis van de Howey-test, die uit een Supreme Court-zaak uit 1946 voortkwam. De uitspraak stelt dat een investering een effect is als “een persoon zijn geld in een gemeenschappelijke onderneming investeert en verwacht winst te maken, uitsluitend als gevolg van inspanningen van de promotor of een derde partij. ”

De oprichters van Ethereum hebben geprobeerd om zich aan de regels van de SEC te houden. “We hebben enorm veel tijd doorgebracht met advocaten in de Verenigde Staten en andere landen, en hebben er alle vertrouwen in dat het geen effecten zijn”, zei Joseph Lubin, die de stichting Ethereum mede opgericht heeft. “Veel belangrijke regelgevers begrijpen wat Ethereum is.”

Omdat de Ether-valuta wordt gebruikt om te betalen voor berekeningen op de Ethereum-blockchain, werd gehoopt dat de valuta de Howey-test niet zou doorstaan.

Dit was echter niet altijd het geval. De eerste Ether tokens werden uitgegeven tijdens de ICO van 2014, waar $18 miljoen werd opgehaald. Omdat ze verder geen nut hadden, anders dan de verwachting dat de toekomstige waarde zou gaan stijgen, kan de SEC deze vroegere tokens als investeringscontracten beschouwen.

“Iets een “valuta” of een op valuta gebaseerd product noemen, betekent niet dat het geen effect is”, zei SEC-voorzitter Jay Clayton aan het begin van de bubbel in december. “Een token een “utility”-token noemen of het zo structureren dat het een nut heeft, betekent niet dat de token geen effect is.”

Wat Zou het voor Beurzen Betekenen, Als het Echt Waar Was?

Als Ethereum een effect is, is dat behoorlijk slecht nieuws voor beurzen, die ofwel bij de SEC moeten worden geregistreerd of de deuren volledig voor Amerikanen moeten sluiten. Sommige beurzen, met name Bitfinex, zijn al off-limits voor Amerikaanse accounts, om regelgevingshoofdpijn te voorkomen.

Anderen zijn goed voorbereid op het slechte nieuws. Coinbase, ‘s lands grootste cryptocurrency beurs, heeft de SEC al benaderd om zich te registreren als een gelicentieerde broker, aldus de Wall Street Journal. Indien de registratie wordt goedgekeurd, zou de miljard-dollar-beurs kunnen uitbreiden naar de token-markt, terwijl de handel in Ethereum en andere cryptocurrencies kan worden voortgezet.

De gevolgen zijn lastiger voor gedecentraliseerde beurzen, die als autonome programma’s op de blockchain van Ethereum actief zijn. Omdat DEXes met minimale menselijke tussenkomst werken, is het niet duidelijk wat, de overheid precies kan doen om te voorkomen dat ze met Amerikaanse handelaren handelen.

Wat Zou het voor op Ethereum-Gebaseerde Tokens Betekenen?

Ethereum bevindt zich misschien in een grijs gebied, maar ICO’s zijn vrijwel zeker effecten – en bijna geen van hen heeft ooit de moeite genomen om toestemming te vragen alvorens tokens aan Amerikaanse klanten te verkopen.

Sommige token-uitgevers hebben geprobeerd de regels te omzeilen door utility-achtige functies aan de tokens te verbinden, of door het vertragen van de token uitgifte tot een toekomstige uitgifte. Geen van deze ontwijkingen zal iemand kunnen overtuigen, en de SEC-voorzitter heeft al het volgende gezegd: “Bij elke ICO die ik ooit heb gezien, ging het om effecten.”

Hoge straffen hangen boven het hoofd van brokers en promoters van niet-geregistreerde effecten in de VS. Ter vergelijking: LPL Financial Group kreeg een boete van $26 miljoen voor de verkoop van niet-geregistreerde effecten en Merrill Lynch betaalde $1,3 miljoen.

Een veroordeling kan ook een gevangenisstraf betekenen voor Amerikanen die bewust ICO’s hebben verkocht of gepromoot.

 

Bron: Cryptobriefing

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.