ProgPOW Zether Buterin Visa Ethereum ProgPOW ICO Sharding Casper Buterin ETH Constantinople

Vitalik Buterin, een van de grondleggers van Ethereum, verklaart dit eerder deze maand in een reeks tweets over de toekomst van niet-financiële blockchain toepassingen. Hij stelt dat de combinatie van ‘sharding’ en proof-of-stake (PoS) “de efficiency tekortkomingen van de blockchain meer en meer acceptabel zal maken”.

Wat is sharding? Sharding is het opdelen van een zeer grote database in kleinere, snellere en beter beheersbare delen, die data shards worden genoemd. Toegepast in een blockchain kan sharding het aantal en de snelheid van transacties enorm vergroten.

Ethereum ontwikkelaars werken op dit moment aan de implementatie van PoS in de Ethereum blockchain. Hiervoor gebruikt men Casper, een hybride vorm van PoS en PoW (Proof-of-Work). Met Casper wil men enkele pijnpunten aanpakken zoals het buitensporige energieverbruik, de opkomst van ASICs en de verregaande centralisatie van mining. Naast sharding zal PoS ook de een oplossing zijn voor on-chain schaalbaarheid van Ethereum. De slechte schaalbaarheid van de Ethereum blockchain veroorzaakt hogere mining fees. Miners zoeken transacties met hogere beloningen waardoor kleinere transacties langer op verwerking wachten, soms dagenlang.  

Energieconsumptie blijft belangrijk aspect

Zorgen over het milieu spelen een steeds belangrijkere rol in de discussie rond het minen van Bitcoin en andere op PoW gebaseerde cryptocurrencies. De wereldwijde energieconsumptie van Bitcoin mining is in oktober geschat op 288 megawatt. PoS in combinatie met sharding wordt gezien als een energiezuinig alternatief en is misschien wel een oplossing voor het huidige cryptocurrency energie-spook.

Wanneer de Ethereum blockchain volledig van het PoW algoritme afstapt en overgaat op PoS is nog onduidelijk. Casper is in ieder geval niet compatibel met de huidige Ethereum blockchain. De introductie ervan zal dus ongetwijfeld met een hardfork gepaard gaan. Zoals Vitalik Buterin een jaar geleden al stelde:

“The Ethereum killer is: Ethereum”

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.