ProgPOW Zether Buterin Visa Ethereum ProgPOW ICO Sharding Casper Buterin ETH Constantinople

Volgende week woensdag, 16 januari, is het dan zover; de langverwachte en eerder uitgestelde Ethereum hardfork Constantinople zal op die dag plaatsvinden.

Alle nodes van het Ethereum netwerk zullen deze upgrade moeten installeren. Doet een gedeelte van de node-eigenaren dit niet, dan kan er een splitsing van het netwerk optreden. Dit gebeurde in 2016 toen het Ethereum Classic netwerk ontstond. De kans op zo’n splitsing is niet erg groot omdat de grootste mining-pools achter de upgrade staan.

Zoals eerder vermeld in onze blog bevat de Constantinople upgrade 5 Ethereum Improvement Proposals (EIP’s), die de overgang van het Proof-of-Work (PoW) algoritme naar het meer energievriendelijke en schaalbare Proof-of-Stake (PoS) algoritme mogelijk moeten maken.

Eén van de aspecten van Constantinople is dat het de ‘difficulty-bomb’ uitstelt. Dit is een mechanisme in het netwerk dat de moeilijkheidsgraad van het minen van Ethereum steeds verder verhoogt. Omdat het dus relatief gemakkelijker wordt om Ethereum te minen wordt de beloning ervoor verlaagd van 3 naar 2 Ethereum per block. Sommige miners hebben hun ongenoegen hierover uitgesproken maar de overgrote meerderheid steunt de maatregel.

Naast het gevaar van een eventuele splitsing zijn er ook risico’s op het technische vlak. Bugs in de software kunnen moeilijkheden opleveren voor het algoritme en onverwachte situaties opleveren. Maar ontwikkelaars zijn optimistisch over Constantinople en vertrouwen erop dat het vele testen in de afgelopen maanden alle oneffenheden heeft gladgestreken.

Andere verbeteringen in Constantinople maken het ontwikkelaars gemakkelijker om nieuwe soorten smart contracts te ontwikkelen. Hierdoor zullen we nieuwe toepassingen zien ontstaan op het Ethereum netwerk. Ook de schaalbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het netwerk zullen een boost krijgen.  

Uiteindelijk zal iedereen, ontwikkelaars én gebruikers, profiteren van deze en volgende updates van het Ethereum netwerk.

Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.