Ripple Twitch Cryptocurrency Bitcoin BTC XRP TRX ETH Twitch Amazon Streamlabs Coinbase Bitpay

De onderzoekers van Stanford University en Visa Research hebben een nieuw privacy-mechanisme ontwikkeld. Het mechanisme werkt binnen een smart contract op de Ethereum-blockchain. Met het mechanisme kunnen gebruikers geheime transacties versturen, waarvan alle informatie versleuteld is.

Het mechanisme heet Zether, en werkt in principe op alle smart contract-platforms. Zowel het bedrag van de transactie als de public-key van de verzender blijven geheim tijdens transacties binnen dit smart contract.

Het mechanisme vindt zijn implementatie door middel van een smart contract genaamd Zether Smart Contract, en heeft een eigen token, Zether token. Gebruikers versturen de transacties aan de hand van ElGamal public keys.

Wanneer iemand een geheime transactie wil versturen via Zether, dan kan diegene vanaf een ethereum-wallet een ElGamal key pair aanmaken door een transactie naar het smart contract te verzenden. Het Zether smart contract maakt vervolgens een account aan en zet de ETH om in Zether tokens. In het document beschrijven de bezoekers:

“Een Zether transactie kost ongeveer 0,014 ETH of ongeveer $ 1,51 (begin februari 2019).”

Binnen het smart contract kunnen gebruikers nu geheime transacties verzenden naar andere Zether public keys, waarvan alle informatie, zoals public keys en het bedrag, volledig versleuteld zijn. Doordat tijdens transacties aanspraak wordt gemaakt op meerdere public keys binnen het smart contract, wat ook wel een anonimity set wordt genoemd, lijkt het op de blockchain alsof een transactie met een onbekende hoeveelheid Zether tokens door een andere public key werd verzonden.

Met cryptocurrencies zoals DASH en Monero is het al mogelijk om geheime transacties te versturen. Echter zijn overheden hier vaak niet blij mee, aangezien criminelen de crypto’s ook kunnen gebruiken. De Japanse toezichthouder gaf in april 2018 al aan te overwegen dergelijke crypto’s te verbieden.