Börse Stuttgart Estland Dx. Exchange Europa Crypto Beurs Blockchain Bitcoin Aandelen Nasdaq

Aanstaande maandag opent de nieuwe Europese crypto beurs Dx.Exchange haar deuren. Het interessante van deze beurs is dat ze niet alleen de handel tussen cryptocurrencies en reguliere valuta faciliteert.

Gebruikers van Dx.Exchange, dat een Estlandse vergunning heeft, kunnen ook ‘tokenized’ aandelen van Apple, Tesla, Amazon en andere op Nasdaq verhandelde aandelen kopen. Een tokenized aandeel is altijd één op één gekoppeld aan een echt aandeel. Met het token koop je dus het recht op een aandeel. Volgens de CEO van Dx.Exchange, Daniel Skowronski, wordt het ERC-20 token gebruikt voor deze digitale aandelen. Voor de aankoop van de echte aandelen werkt men samen met MPS Marketplace Securities, dat wordt gereguleerd door de Cypriotische beurswaakhond CySEC. De techniek van het handelsplatform is gebaseerd op Nasdaq’s SMARTS technologie.

Volgens Skowronski heeft het handelen op Dx.Exchange de volgende voordelen: Via het platform kan 24/7 gehandeld worden in op Nasdaq genoteerde aandelen en je kunt fracties van aandelen kopen. Beide zaken zijn niet mogelijk op de Nasdaq beurs zelf.

Het handelen op Dx.Exchange is gratis tot een volume van $50.000. Wel is er een maandelijkse abonnementsfee van $10, mits betaald in DXCash, anders is deze $20.

Vooralsnog zullen Amerikaanse klanten nog moeten wachten op toegang tot Dx.Exchange. Skowronski verwacht dat in de loop van 2019 ook in de VS handel mogelijk is. Daarvoor moet hij dan nog wel het gehele SEC goedkeuringsproces doorlopen.

Het is moeilijk in te schatten hoe groot de markt voor ‘tokenized’ aandelen zal zijn. Enkele beurs veteranen stellen dat het verhandelen van aandelen via de blockchain niet veel impact zal hebben op de grote beursnoteringen. Anderen nemen een afwachtende houding aan. De markt van cryptobeurzen is competitief. Misschien weet Dx.Exchange met dit initiatief de juiste snaar te raken.

Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.