Barclays blockchain bedrijfsmodel crypto innovatie tech

De Britse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Barclays is bezig om zich bij de cryptocurrency-hype onder institutionele spelers te voegen.

Barclays benoemt Chris Tyrer als leider van digital assets project

Een paar maanden geleden sloot CEO Jes Staley uit dat de bank een eigen virtual trading desk zou lanceren. De bank heeft echter een ‘digital assets project’ opgezet waarin ze uitzoekt hoe ze de snelgroeiende markt kan benaderen.

Barclays, een van ‘s werelds grootste banken met bijna 120.000 werknemers over de hele wereld en een omzet van £21.000 miljard, is aan de zijlijn blijven staan ​​als het gaat om het verhandelen van digitale activa. Goldman Sachs was een van de eerste grote institutionele spelers die een stap zette door zijn eigen geld te gebruiken om met klanten in een aantal contracten te handelen. Na deze stap zagen we andere financiële instellingen cryptocurrency trading desks opzetten, maar Barclays hield het hoofd koel.

In mei 2018 vertelde Staley aan een aandeelhouder dat hij sceptisch bleef over de technologie vanwege compliance- en regelgevingskwesties. Hij zei wel dat de bank het onderwerp cryptocurrencies aan het onderzoeken was. Nu wordt duidelijk dat in plaats van een virtual currency trading desk op te zetten, de bank onderzoekt hoe ze kan beginnen met het handelen in digitale valuta. Het “digital assets project” wordt geleid door Chris Tyrer, voormalig wereldwijd hoofd van handel in energie.

De werkgroep omvat Marvin Barth, hoofd van FX en macro-strategie voor opkomende markten, en Lee Braine, een senior executive van het CTO-kantoor en expert op het gebied van blockchain-technologie. Braine maakte onlangs in een interview opmerkingen over distributed ledger-technologie:

“Er zijn duidelijk enorme kansen voor startups in de blockchain-industrie. Voor investment banking moeten blockchain-geïnspireerde oplossingen zoals shared ledgers en smart contracts gericht zijn op het voldoen aan de architecturale niet-functionele vereisten op ondernemingsschaal […] Verschillende banken implementeren uitvoerbare bedrijfslogica, die vaak op dezelfde manier werkt binnen hun bank. De kans is hier voor uitvoerbare bedrijfslogica die voor alle banken geldt. Shared ledgers kunnen een mogelijke manier zijn om dat te bereiken.”

Barclays sluit zich aan bij institutionele race voor cryptocurrency-market

Het nieuws dat Barclays zijn “digital asset project” versterkt, suggereert dat een lancering van een cryptocurrency trading desk sneller kan plaatsvinden dan je zou verwachten. Zeker na de opmerking van Staley in mei. Barclays sluit zich aan bij een groep institutionele spelers die vertrouwen krijgen in een meer gereguleerd, veilig en voorspelbaar ecosysteem.

De institutionele race voor digitale activa is mogelijk begonnen bij Goldman Sachs. Maar Morgan Stanley is een sterke concurrent nadat het plannen bekendmaakte dat het een een specifieke desk voor institutionele traders, ICO’s en arbitrage zou lanceren. Dit gebeurde voor Goldman Sachs of een van de andere grote spelers iets aankondigde.

JPMorgan Chase heeft recent DLT-talent Oliver Harris toegevoegd aan zijn blockchain-team als Head of Crypto-Strategy. CEO Jamie Dimon noemde Bitcoin ooit “frauduleus”, maar stond open voor distributed ledger technology vanwege de potentie.

Bron: Newsbtc

Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.