Scam Phishing Hack MyEtherWallet Electrum Wallet Bitcoin Ethereum

Hackersgroep “Lazarus”, naar verluidt gefinancierd door Noord-Korea, heeft sinds begin 2017 maar liefst $571 miljoen aan cryptocurrencies gestolen. Dat blijkt uit een onderzoek van Cybercrime Group-IB. Group-IB publiceerde het rapport, “Hi-Tech Crime Trends” genaamd, op dinsdag 16 oktober.

Het onderzoek richtte zich op hacks die in 2017 en 2018 werden gepleegd. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de hackergroep Lazarus verantwoordelijk is voor $571 miljoen van het totaal van $882 miljoen gestolen crypto. Dat komt er dus op neer dat de hackersgroep achter 65% van het totaalaantal gestolen crypto zit.

Van de veertien afzonderlijke beurs-hacks zijn er vijf toegeschreven aan de groep. Zo zat het ook achter de record-brekende hack in januari. Toen stalen hackers $532 miljoen NEM van het Japanse Coincheck.

Crypto-hacks 2017-2018
Crypto-beurshacks sinds begin 2017. Bron: group-ib.com

Aantal aanvallen op beurzen gaat toenemen

In het rapport staat dat hackers vooral “traditionele” methoden gebruiken om beurzen te hacken. Zo gebruikten ze spear phishing, social engineering en malware:

“Nadat ze het lokale netwerk met succes zijn binnengedrongen via gedownloade malware, zoeken de hackers werkstations en servers die met private cryptocurrency-wallets werken.”

Het rapport voorspelt dat het aantal aanvallen op beurzen in de toekomst zal toenemen. De beurzen zijn een lucratief alternatief voor traditionele doelwitten zoals banken.

Group-IB geeft verder aan dat Initial Coin Offering (ICO)-platforms belangrijke doelen zijn voor hackers. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 10 procent van het totale geld dat is opgehaald uit tokenverkoop in 2017-2018, is gestolen. Hackers gebruikten voor illegale activiteiten gericht op ICO’s naar verluidt vooral phishing-methoden. Group-IB schat dat grote phishinggroepen ongeveer $1 miljoen per maand stelen.

Daarnaast suggereert Group-IB dat mining pools een gemakkelijk doelwit kunnen zijn voor 51 procent aanvallen voor door de staat gesponsorde hackers. Pogingen om dergelijke aanvallen uit te voeren, zij het met beperkt succes, zouden al in de lift zitten.

Amerikaanse experts hebben eerder beweerd dat Noord-Korea “steeds meer” overgaat op crypto, als een tactiek om sancties te omzeilen. Zo wordt beweerd dat de regering van het land mensen inhuurt om cryptocurrencies “wit te wassen” via meerdere wallets en beurzen. Ook zouden zogenaamde “mixing services” gebruikt worden, met als doel het verkrijgen van sanctievrije US-dollars.

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.