Zuid-korea Belasting Korea Crypto-beurzen Blockchain Cryptocurrency Min ICO Regelgeving Wetgeving Commissie

De voorzitter van de Financial Services Commission (FSC) van Zuid-Korea heeft bevestigd dat crypto-beurzen geen problemen mogen ondervinden met banken. Dat meldt het lokale mediaplatform Token Post op 30 oktober.

De FSC-directeur Choi Jong-Ku verduidelijkte dat bankondersteuning zou worden geboden zolang beurzen toereikende antiwitwas (AML)-garanties hanteren. Daarnaast moet er robuuste know-your-customer (KYC)-controles worden uitgevoerd.

Koreaanse banken konden eerder “virtuele” rekeningen aanbieden aan crypto-beurzen, om handelaren meer anonimiteit te kunnen bieden. In januari kondigde Zuid-Korea echter strenge AML-regels aan met als doel anonieme handel te voorkomen. Zo moeten alle rekeningen gekoppeld zijn aan een “real name”-bankrekening. Om aan de strenge regels te kunnen voldoen konden banken geen virtuele rekeningen meer aanbieden.

Adequate beveiligings- en compliancemaatregelen

Choi noemde dit mechanisme expliciet in zijn verklaring. Hij zei daarbij dat wanneer banken adequate beveiligings- en compliancemaatregelen hebben genomen, het aanbieden van virtuele rekeningen “geen probleem” zou moeten vormen. De positieve verklaring is naar verluidt goed ontvangen door de Korea Blockchain Association.

Deze zomer kreeg Bithumb, een van de grootste crypto-beurzen van het land, de steun van haar bankpartner Nonghyup weer terug. De bank had haar diensten voor de beurs gestaakt als gevolg van de van de spraakmakende hack. De beurs verduidelijkte in een verklaring dat het de toegang tot het bankwezen herwon door een reeks vereisten op te volgen. Een daarvan was het besluit “om het vermogen van de belegger gescheiden te houden. Ook zullen we geen rente of deposito’s meer accepteren.”

Choi’s opmerkingen komen op een cruciaal moment voor de Koreaanse crypto-sector. De sector wacht namelijk op de mogelijke aankondiging van een overheidsbesluit in november over het al dan niet intrekken van het verbod op Initial Coin Offerings (ICO’s). Dat verbod is sinds september 2017 van kracht.