Met een overvloed aan zakelijke blockchains die strijden om bekendheid, staan ​​banken onder toenemende druk om een ​​winnaar te kiezen. Immers, zonder netwerkeffecten zouden de voordelen zeker verloren gaan, toch?

Hoewel dat misschien algemene wijsheid is, slaat Commerzbank AG, een van de grootste financiële instellingen in Duitsland, een andere richting in. In plaats van een enkel protocol te kiezen waarop een proof-of-concept kan worden gebouwd, heeft het er vijf gekozen.

Het begon een paar jaar geleden met het bouwen op MultiChain, voordat BigChainDB aan het ontwikkelingsproces werd toegevoegd. Sindsdien heeft het zich aangesloten bij drie consortia: Hyperledger, R3 en, zoals het bedrijf deze week onthulde, de Enterprise Ethereum Alliance (EEA).

Maar de strategie is niet specifiek voor het bouwen van een brede basis aan kennis of voor het ”hedgen van iemands inleg”. Het is ook niet bedoeld als scattershot-benadering in de veronderstelling dat hoe meer platforms je gebruikt, hoe waarschijnlijker het is dat je de “juiste” kiest.

Integendeel, volgens het bedrijf heeft het de strategie ontwikkeld omdat het sterk gelooft dat de toekomst van blockhains vooral om “interconnectivity” zal draaien.

Paul Kammerer, mede-oprichter van het blockchain-lab van Commerzbank, vertelde CoinDesk:

“We zijn ervan overtuigd dat er niet slechts een enkele blockchain-oplossing zal zijn, er zullen veel blockchains zijn – de grote uitdaging is dat deze blockchains met elkaar moeten kunnen communiceren.”

De voordelen van deze pluralistische benadering zullen waarschijnlijk duidelijker worden, gezien de steeds meer onderling verbonden gebruiksmogelijkheden van supply chains, internationale betalingen en meer, vooral naarmate de technologie evolueert en trials steeds vaker in samenwerking worden uitgevoerd.

Commerzbank, bijvoorbeeld, heeft als een van de grootste financiële instellingen in Europa deelgenomen aan de ontwikkeling van twee op handelsfinanciering gerichte blockchain-proofs-of-concept-projecten – het Batavia-platform op basis van Hyperledger Fabric en Marco Polo, welke is gebaseerd op R3’s Corda.

Maar in plaats van de multi-platformbenadering te zien als een verspilling van krachten, ziet de bank het als haar investering toekomstbestendig maken, evenals een uitbreiding en versterking van de deskundigheid van Commerzbank op het gebied van nieuwe technologieën.

Binnen eigen muren

Maar deze oecumenische benadering van blockchain-netwerken is niet de enige manier waarop Commerzbank verder afwijkt van de standaard enterprise blockchain-praktijk.

Ondanks de kosten van het tegelijkertijd werken aan verschillende protocollen, heeft Commerzbank al vroeg de beslissing genomen om de platformontwikkeling binnen haar eigen muren te houden.

Jörg Hessenmüller, hoofd ontwikkeling en strategie voor Commerzbank, licht toe:

“Het is niet genoeg dat we een aantal consultants hebben die ons vertellen wat de nieuwste blockchain is – we moeten vol meedoen aan dit spel.”

Het blockchain-lab van het bedrijf heeft 23 ontwikkelaars, een stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, en dat aantal zal alleen maar groeien, deels om nieuwe protocollen aan haar portfolio toe te kunnen voegen.

Volgens Kammerer hangt de beslissing welke platforms moeten worden toegevoegd af van de use case. En sommige van deze criteria voor het kiezen van protocol zin: de toestemmingsbeperkingen, consensusmechanisme, schaalbaarheid, of het al dan niet smart contracts kan ontwikkelen, de mate van decentralisatie en andere betrokken spelers bij de specifieke use-case.

“Er is niet één wonder-blockchain die goed is voor alle toekomstige use-cases,” legde hij uit. “We denken aan een specifieke use-case, en gaan hiervoor voor de beste blockchain.”

Commerzbank streeft normaal gesproken altijd naar 10 actieve use-cases, vervolgde Hammerer, en de lijst met blockchains waar zijn team aan werkt weerspiegelt die behoeften.

“De grootste uitdaging,” zei hij, “is om getraind te worden op de specifieke platforms van technologie.”

Om bijvoorbeeld zijn kennis van Corda te verdiepen, ging het bedrijf zelfs zover dat het ontwikkelaars aan het open-source Corda-team op R3 toevoegde.

Een breder net

Hoewel Commerzbank vrijwel alleen staat in haar blockchain-avontuur, als het om banken in het algemeen gaat, wil het ervoor zorgen dat op het een dag met de gekozen technologieën niet alleen andere financiële instellingen, maar ook ondernemingen in verschillende sectoren kan verbinden.

Deze missie werd weerspiegeld in haar besluit om toe te treden tot de EER. Een consortium bestaande uit meer dan 500 startups, financiële instellingen, grote bedrijven, universiteiten, overheidsinstellingen en zelfs centrale banken. Het EMA werd begin 2017 opgericht om normen en andere hulpmiddelen voor bedrijfsapplicaties op basis van het ethereum-protocol te ontwikkelen.

In plaats van zich te concentreren op vraag uit een specifieke sector, is het doel van het EMA om de ontwikkeling en interconnectiviteit van particuliere versies van één bepaalde blockchain in een breed scala van sectoren en use-cases te ondersteunen.

“Terwijl Corda bijvoorbeeld werd gebouwd om aan de eisen van de financiële-dienstensector te voldoen, moesten we verdere oplossingen vinden die meer gericht waren op cross-industriële samenwerkingsverbanden, zoals de Enterprise Ethereum Alliance,” legde Kammerer uit, en voegde daaraan toe:

“We zijn toegetreden om onze samenwerking tussen verschillende industrieën te verbeteren.”

En die samenwerking strekt zich zelfs uit tot het concept van cryptocurrencies van centrale banken – hoewel de mogelijkheid van implementatie van deze technologie voor de meeste commerciële banken over het algemeen als een existentiële bedreiging wordt gezien.

Hessenmüller was echter eerlijk over zijn, en Commerzbanks, openheid voor het idee.

Hij gelooft dat geld van de centrale bank op een blockchain niet alleen een waarschijnlijke uitkomst zal zijn, maar ook dat het een cruciaal ontbrekend ingrediënt is voor het nuttiger maken van blockchain-applicaties voor alle betrokkenen.

In het kader hiervan zei Hessenmüller: “We moeten een oplossing vinden wat betreft geldtransfer in een ledger, gesteund en gecontroleerd door centrale banken, maar dit zal niet morgen al gebeuren – maar verscheidene centrale banken onderzoeken dit onderwerp serieus, en het zou een een van de game-changers kunnen zijn.”

Bron: https://www.coindesk.com/luxury-brands-testing-tech-powers-cryptokitties/