GDPR Wetgeving Privacy Publiekelijke Blockchain Bitcoin AVG Privacy

In dit artikel nemen we enkele juridische kwesties onder de loep die een rol kunnen gaan spelen bij de verdere adoptie van de blockchain technologie.

Zijn crypto’s aandelen of niet?

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft in 2018 hierover voornamelijk richting gegegeven door middel van uitspraken van individuele SEC vertegenwoordigers op congressen en interviews. Tot officiële uitspraken is het niet gekomen. De mate van decentralisatie van een blockchain speelt een belangrijke rol bij de bepaling of een crypto een aandeel is. Of we een uitspraak van de SEC zullen krijgen over waar deze grens ligt valt nog te bezien.

Verwachtingen omtrent crypto ETF’s?

Tot nu toe zijn alle aanvragen voor deze ETF’s, ook wel Exchange Traded Funds, afgewezen. Een uitspraak over de enige overgebleven aanvraag, de VanEck/SolidX Bitcoin ETF, wordt op 27 februari verwacht. Cruciale vragen zijn echter tot op heden onbeantwoord. Welke beurs mag deze ETF’s bijvoorbeeld verhandelden? De reguliere aandelenbeurs of een Bitcoin spot market?

Kunnen blockchains voldoen aan de privacy wetgeving?

In Europa zijn er nogal wat vragen gesteld over hoe blockchain technologie zich verhoudt tot de GDPR, de Europese privacy wetgeving. De verwachting is dus dat op enig moment de EU Data Protection Board richtlijnen zal opstellen. Dit zorgt ervoor dat blockchain technologie voldoet aan de Europese wetgeving.

In dit licht zal de overheid met name privacy crypto’s zoals Zcash en Monero nader onderzoeken. De roep om dit soort crypto’s te verbieden groeit dus enorm.

Zijn ontwikkelaars verantwoordelijk voor eventuele overtredingen van de wet?

Hoe zullen rechters omgaan met de rollen van de ontwikkelaar, de gebruiker van de code en de beheerder van het platform waarop de code draait in zaken waarbij blockchain technologie gebruikt wordt op een manier die indruist tegen de lokale wetgeving? Het bepalen van de aansprakelijkheid in een omgeving van gedecentraliseerde netwerken, anonieme ontwikkelaars en smart contracts zal zeer moeilijk of zelfs onmogelijk zijn.

Vragen genoeg. We zullen zien of deze vragen beantwoord zijn aan het einde van 2019.

Richard gelooft heilig in de mogelijkheden van nieuwe technologie en probeert de nieuwe technologieën en gadgets graag zelf uit. Zo kwam hij in 2013 voor het eerst in aanraking met blockchain en investeerde hij in projecten zoals Bitcoin, Litecoin en Ripple. Tegenwoordig ondersteund Richard de redactie van bitned.nl door de leesbaarheid van content en nieuwe artikelen te verbeteren.