GDPR Wetgeving Privacy Publiekelijke Blockchain Bitcoin AVG Privacy

De Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA) heeft een nieuwe fintech-licentie geïntroduceerd. De vereisten om de licentie te krijgen zijn “soepel”, waardoor blockchain– en cryptocurrency-bedrijven de licentie ook kunnen aanvragen.

De toezichthouder heeft maandag aangekondigd dat goedgekeurde nieuwe “innovatieve financiële bedrijven” stortingen van maximaal 100 miljoen Zwitserse frank mogen accepteren. Wel hangt daar een voorwaarde aan vast. Deze stortingen mogen namelijk niet worden geïnvesteerd en er mag geen rente over worden uitgekeerd. Het nieuws is het resultaat van een wijziging in de Banking Act door de Federale Raad, ter bevordering van de fintech-innovatie.

Met ingang van 1 januari 2019 moeten blockchain-bedrijven die in aanmerking willen komen voor de licentie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de entiteit een vennootschap met aandelen, een vennootschap met partners of een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zijn. Ten tweede moet het zijn hoofdkantoor in Zwitserland hebben, legde de toezichthouder uit.

FINMA heeft ook richtlijnen opgesteld om het aanvraagproces voor potentiële licentiehouders te versoepelen. Dit is een lange lijst met details over de informatie die bedrijven vooraf moeten verstrekken. Deze omvatten de redenen voor de aanvraag, een beschrijving van de bedrijfsactiviteiten en een businessplan. Hierbij moeten bedrijven ook het budget voor de komende drie boekjaren met “optimistische, realistische en pessimistische scenario’s” opgeven.

In oktober gaf FINMA een licentie uit aan een cryptocurrency-investeringsfonds van Crypto Finance AG, gebaseerd in Zug. De toezichthouder gaf die licentie echter onder de Collective Investment Schemes Act van het land uit.

BRONCoindesk
Richard gelooft heilig in de mogelijkheden van nieuwe technologie en probeert de nieuwe technologieën en gadgets graag zelf uit. Zo kwam hij in 2013 voor het eerst in aanraking met blockchain en investeerde hij in projecten zoals Bitcoin, Litecoin en Ripple. Tegenwoordig ondersteund Richard de redactie van bitned.nl door de leesbaarheid van content en nieuwe artikelen te verbeteren.