Huobi Internetrechtbank China Peking Alibaba Samenwerking Partner Communisme Blockchain Crypto Bitcoin

Een internet-rechtbank in Hangzhou, Oost-China, heeft zich tot blockchain gekeerd om piraterij te bestrijden. Dat meldt het Engelstalige media China.org.cn op 8 december.

China heeft naar verluidt “drie internetrechtbanken opgezet in Hangzhou, Beijing en Guangzhou”. Internetrechtbanken zijn rechtbanken die uitdrukkelijk bedoeld zijn om internetgerelateerde zaken te behandelen.

De officiële website van de Hangzhou Internet Court luidt dat het “zich gedraagt ​​als een incubator voor internetgovernance. Ook is het een “testveld” voor wetten op het internet, een “leider” voor gediversifieerde internetgeschillen en een “first mover” voor de transformatie van internet tests.”

Hangzhou is “de thuisbasis van vele, zo niet de meeste, online schrijvers in China”, aldus China.org.cn. Het merkt daarbij op dat 107 “beroemde” online schrijvers werken in het “schrijversdorp” in het Binjiang-district van de stad. De internetrechtbank is daarom van plan om een ​​auteursrechtsysteem met blockchain te implementeren.

Het bovengenoemde artikel legt uit dat online schrijvers vaak het slachtoffer zijn van het illegaal kopiëren van content. En het is vaak moeilijk voor hen om te bewijzen dat zij de oorspronkelijke auteurs van een tekst zijn. Schrijvers gebruikten “daarom meestal screenshots als bewijs”. Echter is dit zwak bewijs omdat het gemakkelijk vervalst kan worden, merkt China.org.cn op.

Blockchain en geldig bewijsmateriaal

Wang Jiangqiao, een rechter van de internetrechtbank zei dat “blockchain garandeert dat gegevens niet kunnen worden gemanipuleerd. Daarom kan een justitieel blockchain-systeem werken voor rechtszaken”. Hij merkt daarbij op dat het systeem “auteurschap, tijdstip van creatie, inhoud en bewijs van inbreuk” kan bijhouden.

De verklaring van Wang Jiangqiao is in overeenstemming met de uitspraak van het Hooggerechtshof van China begin september. Het Hooggerechtshof besloot toen dat blockchain-bewijs juridisch bindend kan zijn.

Een Russische startup in Oezbekistan werkt naar verluidt ook aan een auteursrechtelijk blockchain-netwerk. Het project begint met het digitaliseren van patenten en slaat deze on-chain op. Vervolgens zal het zich richten op het beveiligen van intellectueel eigendom.