SEC CFE DTCC Italië Blockchain Bitcoin Financiële markt Rapport BTC XRP

De Italiaanse senaat werkt aan de aanpassing van een bestaande wet waardoor het waarmerken van documenten met blockchain en smart contracts mogelijk wordt. Dankzij de aanpassing kunnen officiële documenten geverifieerd worden (denk aan bewijsmateriaal) en ook digitale handtekeningen behoren tot de mogelijkheden.

Waarmerken betekent ook wel het certificeren van de echtheid van een document. Door de wet kan men tijdstempels die een blockchain aan documenten geeft, gebruiken om te verifiëren of een document echt en origineel is. Op die manier kan men bewijzen dat een document op een blockchain nooit aangepast of vervangen is.

In het wetsvoorstel zijn de definities voor blockchain en smart contracts gegeven. Daarnaast stelt het het gebruik van gedistribueerde ledgers voor de opslag van documenten voor:

”Een gedistribueerd grootboek produceert de rechtsgevolgen van de elektronische waarmerken als bedoeld in artikel 41 van EU-verordening nr. 910/2014”

Het uiteindelijke doel van de wetsaanpassing is “bedrijven en het openbaar bestuur te ondersteunen en processen te vereenvoudigen”. De wet ligt nu bij de senaat en indien aangenomen zal het parlement de aanpassing beoordelen.

Italië heeft blockchain in het vizier

Dit is niet de eerste stap die Italië zet om de gedistribueerde grootboek-techniek te legaliseren. Vorige maand stelde de Minister van Economische Ontwikkeling van het land nog 30 experts aan. De experts komen allemaal uit verschillende delen van de Italiaanse economie, en moeten samen een nationale blockchain-strategie gaan ontwikkelen. Al met al is Italië dus hard op weg om de gedistribueerde grootboek een onderdeel van haar economie te maken.

BRONCoindesk
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.