Japan ETF Shinsei ConsenSys FSA Blockchain Exchanges zelfregulering regulering wetgeving

De Financial Services Agency (FSA), de Japanse financiële toezichthouder, heeft een cryptocurrency-beursorganistie goedgekeurd als zelfregulerend orgaan.

De FSA meldde woensdag in een bericht dat zij de Japanse Virtual Currency Exchange Association (JVCEA) heeft geaccrediteerd als een “gecertificeerde organisatie voor het regelen van fondsverstrekking”. Met de status mag de organisatie regels voor beurzen opstellen, en deze ook handhaven.

De organisatie heeft nog geen regels aangekondigd. Echter schrijft Reuters dat het ledenbeurzen zou kunnen verplichten om afzonderlijke bankdeposito’s en staatsobligaties te houden. Die verplichting zou ervoor zorgen dat beurzen voldoende middelen hebben om gebruikers te compenseren in het geval van een hack.

De organistie werd opgericht door 16 crypto-handelsplatforms met een licentie in Japan. Het is een direct resultaat van de hack op Coincheck. Daar werd begin dit jaar $530 miljoen buitgemaakt. De organisatie diende in augustus een aanvraag in bij de FSA voor goedkeuring als zelfregulerend orgaan.

Onlangs werd de crypto-beurs van Zaif, een van de 16 gelicentieerde platforms, voor $60 miljoen gehackt. De beurs had als gevolg een investering nodig van een ander bedrijf, omdat het onvoldoende reserves had om gebruikers terug te betalen.

De organisaties heeft al verschillende voorstellen gedaan. Zo zou de organisatie willen zien dat crypto-beurzen regelmatige audits laten doen. Ook wil het de hoeveelheid leningen die beschikbaar zijn voor margehandelaren willen verminderen.

Steeds meer bedrijven willen crypto-beurslicentie

In een afzonderlijke aankondiging merkte de FSA ook op dat een toenemend aantal bedrijven belangstelling toont voor het aanvragen van een cryptocurrency-beurslicentie. Als zodanig heeft het de documenten bijgewerkt en vrijgegeven voor bedrijven die een licentie willen hebben.

De beurzen moeten nu een vraag-en-antwoordformulier van 83 pagina’s invullen. Daarin moeten ze verschillende gegevens opgegeven. Zo moeten de  crypto-reserves van een platform, de aangeboden handelsparen en hun maximale leverage ratio voor margehandel worden opgegeven.

Op basis van het FSA-document zal het beoordelingsproces zich ook richten op beveiligingsmaatregelen die worden genomen door beurzen. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd of een platform intern wordt ontwikkeld, of dat ze gebruikmaken van externe ontwikkelaars.

De FSA heeft ook aangegeven dat zij na beoordeling van schriftelijke opmerkingen inspecties ter plaatse op beurzen zal uitvoeren.

In september zei de toezichthouder dat het van plan is om volgend jaar meer personeel aan te nemen, vanwege het cryptocurrency-beurslicentieprogramma. De FSA zei toen dat meer dan 160 bedrijven op dat moment een licentie wilden aanvragen.