Als nieuwkomer op het gebied van cryptocurrency volgt Vlad Tenev, co-CEO van online beleggingsbroker Robinhood, een aloude bedrijfsstrategie: de concurrentie ondermijnen.

Maar hij gaat daarmee tot het uiterste.

Robinhood Crypto werd begin dit jaar gelanceerd en onderscheidt zichzelf met zero-fee transacties, met als uiteindelijk doel om het concept van trading fees in de markt helemaal af te schaffen.

Door deze inspanning te beschrijven als iets dat goed voor het bedrijf zou zijn, vertelde Tenev aan CoinDesk dat hij wilde voorkomen dat consumenten die wilden investeren in cryptocurrencies, vooral jonge millennials, “opgelicht worden met 4 tot 5 procent transactiekosten” door “een of andere buitenlandse beurs.”

En terwijl het aanbieden van zero-cost transacties aan consumenten Robinhood op dit moment een voordeel kan geven, is volgens hem een kwestie van tijd voordat dit gebruikelijk wordt.

“Sommige mensen voelen zich gewoon op hun gemak met de oude manieren, maar dat wordt steeds minder. Ik denk dat het met trading met handelskosten net zo zal zijn,” zei hij, toevoegend:

“In de komende paar jaar zal de overgrote meerderheid van de mensen die geïnteresseerd zijn in deze services beginnen te begrijpen dat je niet veel terug krijgt voor de kosten die je betaalt.”

Het gratis businessmodel heeft Robinhood al goed gediend in zijn vlaggenschip, Robinhood Financial. Opgericht in 2013, handelde het bedrijf oorspronkelijk in traditionele beleggingsproducten zoals aandelen en opties, concurrerend met discount brokerages zoals E-Trade en Charles Schwab.

Vanaf het begin, en tot op de dag van vandaag, bood Robinhood deze diensten zonder kosten aan.

In plaats daarvan maakt het bedrijf voornamelijk winst door rente te verzamelen over het geld en effecten die worden gehouden op klantenrekeningen, evenals door optionele premium accountlidmaatschappen zoals Robinhood Gold aan te bieden. Het onderhoudt momenteel meer dan 5 miljoen consumenten en heeft sterk bijgedragen aan de prijsoorlog tussen brokerages, die naar verluidt de kosten van de gevestigde exploitanten met bijna 40 procent heeft teruggedrongen.

In crypto is het echter onduidelijk hoe Robinhood van plan is om op lange termijn geld te verdienen.

Voorlopig behandelt het bedrijf deze activiteit als een manier om consumenten ertoe te brengen accounts te openen, wat hopelijk ten goede komt aan hun bedrijf. “Het primaire doel van de crypto-activiteiten is om mensen in het totale ecosysteem te krijgen, dus we zijn van plan binnen afzienbare tijd het break-even punt te bereiken,” zei Tenev tijdens een recente conferentie in New York.

In dat opzicht waren de vroege resultaten veelbelovend, zei hij: “We hebben meer dan 1 miljoen mensen die zich in de eerste paar dagen voor de wachtlijst aanmeldden.”

 

Concurrentie

Hoewel het No Fee-model van Robinhood het een aantrekkelijk alternatief kan maken voor veel crypto-beleggers in de retailsector, is de concurrentie enorm, zelfs op het zeer specifieke gebied van gebruiksvriendelijke onramps voor consumenten.

Op de vraag van CoinDesk over wie volgens hem zijn belangrijkste concurrenten in de crypto-tradingindustrie zijn, zei Tenev dat het “elk op de consument gericht bedrijf zou zijn dat mensen in staat stelt crypto’s te verhandelen of zelfs alleen cryptos te kopen”, met name Coinbase als een van de ‘legacy guys’.

Coinbase rekent tussen de 1,5 procent en 4 procent, afhankelijk van de betaalmethode van de gebruiker, de locatie en andere factoren, plus een spread op de wisselkoers. Dus, Coinbase kan kwetsbaar zijn voor een cut-rate rivaal zoals Robinhood.

Tot voor kort stond Robinhood echter alleen de handel toe in de twee grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, bitcoin en ethereum – hoewel het net litecoin en bitcoin cash heeft toegevoegd. Ook opereert het bedrijf in slechts 17 Amerikaanse staten. Coinbase biedt daarentegen een vergelijkbare variëteit aan keuzemogelijkheden (vier crypto’s, met een vijfde in de maak) en opereert in bijna alle 50 staten en internationaal met 20 miljoen gebruikers, vier keer Robinhood’s totale gebruikersbestand.

De andere concurrent die Tenev noemde, Square’s Cash App, biedt alleen bitcoin-aankopen aan, maar doet dit in 47 staten. Square brengt geen kosten in rekening voor deze service, hoewel het een spread op de wisselkoers rekent, afhankelijk van de transactiegrootte en marktvolatiliteit. Alles bij elkaar heeft Square Cash 7 miljoen gebruikers die de app voornamelijk gebruiken om elkaar dollars te sturen.

Afgezien van de kosten, echter, werpt Robinhood ook de mogelijkheid op om al zijn handelsactiviteiten – aandelen, opties, ETF’s en nu crypto – op één plek te doen, met behulp van zijn capaciteit om grote ordervolumes te verwerken, een beruchte tekortkoming van veel crypto-beurzen.

“We konden alle klantorders blijven verwerken”, verklaarde Tenev op de CBInsights-conferentie tijdens de periode van eind januari, toen verschillende beurzen dagen achtereen last hadden van problemen, waardoor ze niet konden werken.

 

Vooruitkijken

Tenev zei dat Robinhood net begint in crypto. Ondanks zijn huidige rol als een soort marketingtrechter voor de vlaggenschip-brokerage van zijn bedrijf, heeft hij een grotere visie voor de jonge cryptobusiness.

“Dit is een product dat ook op zichzelf staat en waardevol is, onafhankelijk van het bredere Robinhood ecosysteem,” vertelde hij CoinDesk, toevoegend:

“We zijn gepassioneerd door cryptocurrency en we willen stewards zijn van de markt en we zullen erin blijven investeren. We gaan heel veel mensen aannemen, het crypto-team uitbreiden … Dus we investeren erin voor de lange termijn.”

In een financieringsronde vorige maand haalde Robinhood $363 miljoen op om zijn cryptocurrency trading services uit te breiden buiten de staten die het momenteel ondersteund, om langzaam maar zeker “de grootste of een van de grootste crypto-platforms die er zijn” te worden, aldus de andere co-CEO, Biaju Bhatt in een interview met Fortune.

Robinhood Markets, het moederbedrijf van Robinhood Crypto, heeft ook andere grote ambities; Er is gerapporteerd dat het in gesprek is met toezichthouders over het doorstromen naar de bankindustrie.

Tenev hintte ook naar CoinDesk dat op het een dag ook mogelijk initial coin offerings (ICO) zou kunnen gaan hosten op Robinhood. Hij verklaarde dat er “in principe niets” was waarom hij ertegen zou zijn en dat in dit geval ICO-tokens “zoals elke andere tokens op ons platform” worden behandeld.

Op de lange termijn zei Tenev dat wanneer no-fee handel de norm wordt, zowel in crypto als in traditionele beleggingen, Robinhood “moet bedenken hoe hij relevant en innovatief kan blijven als de marktleider.”

Natuurlijk, dat lijkt grootspraak, gezien het feit dat Robinhood nog steeds een relatief nieuwe speler is, zowel in aandelen brokerage als vooral crypto. Tenev’s wezenlijke voorspelling dat hij het soort dominante speler zal worden die zijn bedrijf nu probeert uit te dagen, zal het “afgeven” van die positie moeilijk zijn.

Hij sloot af met te zeggen:

“De concurrenten zullen over vijf jaar anders zijn, ik garandeer het … Over vijf jaar zal het ons tegen de startups zijn.”

Bron: Coindesk