VS SEC CFTC Government Shutdown Startup Minen Crypto Lobby FEC Politiek Campagne DHS

Terwijl President Trump vanwege de ‘government shutdown’ hamburgers serveert in het Witte Huis loopt nu ook de crypto industrie schade op door deze impasse die de vierde week in is gegaan.

Nog nooit duurde een shutdown zo lang en door de sluiting van onder andere de Security and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ligt de goedkeuring van enkele belangrijke nieuwe crypto producten en diensten helemaal stil. Zo gaat het handelsplatform Bakkt de gestelde startdatum van 24 januari zeker niet halen. De SEC moet eerst nog een openbare ‘comment period’ van 30 dagen afkondigen.  

Wellicht komt ook de aanvraag voor de VanEck-SolidX Bitcoin-ETF in gevaar. De beslissing hierover staat gepland voor 27 februari aanstaande. Hoewel in de wet staat dat als de SEC geen beslissing neemt de aanvraag automatisch goedgekeurd wordt, stellen enkele gespecialiseerde advocatenkantoren dat dit hoogstwaarschijnlijk niet zal gebeuren. Men acht het in zo’n geval meer aannemelijk dat de SEC, hoewel ‘gesloten’, “vanwege de uitzonderlijke situatie en om de markten niet in gevaar te brengen” de aanvraag zal afwijzen.

Eind 2018 verkondigde de SEC dat men werkte aan duidelijke richtlijnen en regelgeving voor de crypto industrie. Ook deze werkzaamheden liggen compleet stil, wat weer een effect heeft op het doorgaan van diverse IPO’s.

Na het opheffen van de shutdown zal het nog zo’n 6 maanden duren voordat het weer ‘business as usual’ is. De SEC en CFTC ambtenaren zullen aardig wat in te halen hebben. De crypto industrie zit immers niet stil.

Ondertussen blijven crypto-lobbyisten druk doende om politici in het Capitool van de voordelen van de crypto- en token-economie te overtuigen; hoewel ook in deze gesprekken frequent op de rem getrapt wordt vanwege de shutdown.

Wessel heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en is expert op gebied van crypto. Vol enthousiasme schrijft hij dagelijks over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin en blockchain.