Aan de vooravond van de eerste grote bijeenkomst van de Zcash Foundation kijken cryptocurrency-liefhebbers wereldwijd of de non-profitorganisatie van een jaar oud het bestuursmodel, waarover al lang slecht gesproken wordt, kan rehabiliteren.

Eerder deze maand hebben tientallen privacytechnologiefans uit het hele ecosysteem, van advocaten tot monopolieveteraan Justin Ehrenhofer, op het online forum van de foundation gestemd op twee nieuwe leden van de raad van bestuur, waarvoor maandag de deadline is. De verkiezing zal het totale aantal bestuursleden op vijf brengen, naast een verkozen runner-up, voor het geval een lid aftreedt.

De stemresultaten worden de volgende dag uitvoerig besproken tijdens Zcon0, dat in Montreal plaatsvindt en waar 145 deelnemers bij aanwezig zullen zijn.

De verkiezing is om verschillende redenen opmerkelijk. Een daarvan is de relatieve transparantie van het proces. De leden van het community-panel, van wie velen niet zijn aangesloten bij de Zcash Foundation of de startup die zcash heeft gemaakt, staan ​​duidelijk vermeld op het online forum van de foundation.

Opvallender is dat een van de negen kandidaten voor de twee boardstoelen Robert Viglione is, medeoprichter van zencash – een concurrerende privacy-crypto die een deel van de broncode van zcash gebruikt.

Zijn aanwezigheid op het stembiljet is geen toeval: Zcash Foundation-directeur Josh Cincinnati heeft zich erop toegelegd leden van concurrerende projecten uit te nodigen om zijn cryptocurrency-community te helpen besturen.

Ondanks de bittere rivaliteiten tussen cryptostammen, vertelde Cincinnati aan Coindesk dat zijn stichting ook graag onderzoek zou sponsoren met betrekking tot andere rivaliserende projecten, zoals monero.

Zo zei hij:

“Het hebben van privacy- en fungibiliteitstechnologie op een betaalsysteem, wereldwijd, is een netto voordeel voor de samenleving, of dat nu van zcash of monero of mimblewimble komt, het maakt ons uiteindelijk niet uit welke crypto de hogere marktkapitalisatie heeft.”

Door dergelijke mogelijkheden voor externe input te bieden en andere stappen te nemen om transparantie en onafhankelijkheid te waarborgen, zei Cincinnati dat hij het idee wil verdrijven dat crypto-foundations niets meer zijn dan een juridische oplossing voor nepotistische financiering of gratis marketing voor startups.

“Ik hoop dat we op de lange termijn kunnen aantonen dat dit niet het geval is,” zei hij.

Gammele foundations

Toch is het foundation-model tot nu toe geteisterd door talloze fouten met betrekking tot bestuur en management.

Een stap terug, de Zcash Foundation is een van de vele non-profitorganisaties die rond cryptocurrencies zijn opgericht sinds de Bitcoin Foundation in 2012. Deze vroege organisaties hebben wisselend succes gehad (waarbij de Bitcoin Foundation zelfs helemaal mislukte).

Het idee werd echter nieuw leven ingeblazen toen ethereum-oprichter Vitalik Buterin de in Zwitserland gevestigde Ethereum Foundation oprichtte met de opbrengsten van een token-verkoop in 2014, en vele projecten volgden hem naar Zwitserland.

Volgens sceptici zoals Stephen Palley, een partner van het advocatenkantoor Anderson Kill in Washington, D.C., deden sommigen van hen dit om legale oplossingen te vinden.

“Mensen keken naar het model van de Ethereum Foundation en dachten, “als we de Amerikaanse effectenwetgeving willen vermijden, kunnen we dit ding in Zwitserland creëren en dat gebruiken om in de VS te verkopen,“” zei Palley.

Ongeacht het motief, maakt het gebruik van een foundation ver weg om een gecreëerde cryptocurrency te beheren, het managen van zo’n organisatie ingewikkeld.

Het Tezos-project liet bijvoorbeeld een worstcase-scenario zien, na de token-verkoop ter waarde van $232 miljoen, toen de president van de Zwitserse stichting ruzie kreeg met de makers van de tokens in in Californië, wat leidde tot een complexe juridische strijd die de ontwikkelingen voor bijna een jaar vertraagde.

Ondanks de vele successen van de Ethereum Foundation, brengen Twitter-trollen Buterin en ethereum mede-oprichter Joe Lubin, die momenteel aan het hoofd staat van het start-up imperium ConsenSys, vaak in diskrediet, omdat evenementen gesponsord door de non-profitorganisatie uitstekende marketingmogelijkheden bieden voor startups als ConsenSys en OmiseGo, waarvan Buterin zelf een adviseur is. (The Ethereum Foundation weigerde commentaar te geven.)

Verschillende andere stichtingen leden onder geruchten van opzettelijke geheimhouding en nepotisme. Critici beschuldigden bijvoorbeeld het bestuur van de Bitcoin Foundation dat ze zwegen over bewijs dat de Bitcoin-beurs MtGox failliet was, wat ze al lang in handen zouden hebben gehad.

“Er lijkt weinig voordeel te zijn bij het opzetten van een stichting”, vertelde Ricettoo Spagni, projectleider van Monero, aan CoinDesk. “Het lijkt alleen een facade te creëren van een super welwillende, gedecentraliseerde, not-for-profit.”

Gefinancierd, maar toch onafhankelijk

De Zcash Foundation hoopt de valkuilen van zijn voorgangers te vermijden deels door anders te zijn dan de rest.

Bijvoorbeeld, in plaats van een token-verkoop als belangrijkste bron te hebben, is een vast aandeel – 1,44 procent – van alle zcash die wordt gemined de hoofdbron voor de financiering van het project. Dit komt voort uit de tien procent “founders reward”, dat door zcash-miners wordt afgedragen, en naar de makers van ZCASH gaat, van wie sommigen werken bij Zerocoin Electronic Coin Company (ZEC), de startup die nog steeds indirect profiteert van de valuta en het nog steeds promoot.

Zec’s CEO, Zooko Wilcox, sloot zich aan bij een half dozijn andere zcash-oprichters bij het ondertekenen van contracten die hen dwongen de 1,44 procent rechtstreeks aan de stichting te schenken. Deze structuur legt meer discipline op aan de foundation dan een token-verkoop, volgens Cincinnati.

“Aangezien founders’ rewards gestructureerd is als een vierjaars vest, is de toegang tot kapitaal van de foundation veel beperkter in vergelijking met andere crypto-foundations, wat het zicht op langere termijn en meer gemeten uitgaven bevordert,” zei Cincinnati.

Naast de financiële regeling is Wilcox echter niet direct betrokken bij de stichting of de community-verkiezingen. Ook dit is ongebruikelijk: Buterin, die een boegbeeldrol vervult voor de ethereum-community, was nog steeds de voorzitter van het bestuur van de Ethereum Foundation sinds vorig jaar, laten Zwitserse documenten zien.

Wilcox zei tegen CoinDesk dat hij zijn voorkeur uitsprak om geen lid te zijn van de Zcash Foundation:

“Zcash-gebruikers hebben een onafhankelijke organisatie nodig die kan dienen als een check-and-balance voor de acties van de Zcash Company, die ik leid.”

Wilcox heeft de stichting openlijk opgedragen om haar eigen trademarks te vestigen, personeelssoftware-experts te werven en bronnen van onafhankelijke financiering te vinden.

En als het om de controversiële debatten gaat over de vraag of en hoe de centraliserende effecten van gespecialiseerde mining-chips te bestrijden, kiest de stichting voor een onafhankelijke aanpak.

In plaats van te wachten op Wilcox, die geen prioriteit geeft aan software-updates om weerstand te bieden tegen mining consolidatie, neemt Cincinnati een ontwikkelaar in dienst om tools te bouwen om de invloed van bedrijven op het netwerk te verminderen.

Dit mining-probleem speelt ook een rol bij de verkiezing. Naast het kiezen van nieuwe bestuursleden, bevatten de digitale stembiljetten op maandag ook de vraag of de stichting prioriteit zou moeten geven aan de zogenaamde ASIC-resistance. “Het wordt een goed moment voor de stichting om erachter te komen wat de gemeenschap wil, en waar we naartoe willen” zei Cincinnati.

Privacy boven winst

Een andere rede waarom de Zcash Foundation opvalt, is het gretige gebruik van bijdragen van andere crypto-communities. De non-profitorganisatie zegt dat het haar ultieme doel is om privacytechnologie als een mensenrecht te promoten, ongeacht of de uiteindelijke oplossing ten goede komt aan de startup van Wilcox.

Een dergelijke inspanning is het toestaan ​​van een community-panel, los van het stichtingsbestuur, om financiering van onderzoeken goed te keuren. Ondanks de rivaliteit tussen zcash en monero, is Brandon Goodell van het Monero Research Lab lid van dat panel.

“Het is een rare combinatie van insiders die alles bepalen, wat de manier is waarop de meeste organisaties worden geleid, en onze beslissingen volledig crowdsourcen”, zegt Sonya Mann, communicatiemanager van de Zcash Foundation, en erkent dat het model een experiment is.

“Op dit moment is het een open vraag of deze aanpak effectief zal zijn en of het ons vooruit zal brengen,” zei ze.

Nog één afwijking van de norm: de Zcash Foundation is niet in Zwitserland geregistreerd, maar in Delaware. Dit helpt bij transparantie, omdat het als een Amerikaanse non-profitorganisatie financiële documenten zoals salarissen van medewerkers en belastingformulieren moet delen.

“Het is allemaal openbare informatie, zoals het zou moeten zijn,” zei Cincinnati.

De vestiging in hetzelfde land als het in Colorado gevestigde ZEC kan een ander voordeel opleveren: het kan het juridische proces vereenvoudigen in het geval dat een van de oprichters van ZCASH probeert zijn financieringsverplichtingen jegens de stichting kwijt te schelden, waardoor het risico op een fiasco van Tezos-proporties wordt verkleind.

Het valt nog te bezien of de onorthodoxe methoden van Cincinnati zijn stichting een unieke rol zullen geven in het bredere ecosysteem, naast zijn cryptocurrency. Maar William Mougayar, de oprichter van Token Summit, zei dat de Zcash Foundation tot nu toe een van de meest volwassen basismodellen in de industrie lijkt te hebben.

Alle cryptocurrencies die in het kielzog van ether zijn ontstaan, hebben “een neutrale partij nodig die voor de community zorgt”, zei Mougayar.

“Uiteindelijk moet er een scheiding zijn” tussen dergelijke stewards en de emittenten of makers van de crypto, zei hij. “Ik denk dat Zcash daar aan werkt.”

bron: https://www.coindesk.com/zcash-foundation/

Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.