Ripple kopen

Ripple kopen met iDEAL

Vul het onderstaande formulier in om gemakkelijk, snel en veilig Ripple te kopen bij verkoopplatform SATOS. Je kunt hier ook cryptocurrencies verkopen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Ripple

1. Wat is Ripple?

Naast een cryptocurrency is Ripple ook een protocol waarmee kan worden betaald. Het Ripple Transaction Protocol (RTXP) is het officiële betaalnetwerk wat bij deze munt hoort. Dit netwerk is ontworpen als een open source- en open distributie systeem. De munteenheid die bij het RTXP hoort heeft de naam XRP en staan dus bekend als ‘Ripple’. Ripples zijn ook als zodanig aan te schaffen. Het doel van het gehele systeem is om een (bijna) gratis, veilig en onmiddellijk werkend wereldwijd transactie netwerk tot stand te laten komen waarin terugboekingen niet mogelijk zijn.

2. Wie heeft Ripple bedacht?

Zowel het netwerk als het betalingsprotocol zijn bedacht en ontwikkeld door het bedrijf Ripple dat is opgericht in San Francisco, Californië in 2012. Nadat het bedrijf was gestart onder de vlag Opencoin is het in 2015 van naam gewijzigd naar Ripple Labs. Het bedrijf wordt bestuurd en gemanaged door een groep managers die gezamenlijk vele tientallen jaren aan ervaring hebben opgedaan in financiële diensten, compliance en technologie.

Bijna 200 werknemers zijn dagelijks druk bezig in het ontwikkelingsteam. De sterke kanten van dit team zijn zowel de technische vaardigheden als de promotie en het vergroten van de naamsbekendheid van Ripple. Mede hierdoor zijn al bijna 80 banken officieel partner van Ripple om de technologie uitvoerig te testen.

3. Wat is het grootste verschil tussen Ripple en Bitcoin?

Bitcoin was de eerste en meest bekende cryptocurrency. De meeste altcoins zijn dan ook gelanceerd om met Bitcoin te concurreren, maar hebben verder niet een duidelijk gedefinieerde doelstelling. Omdat voor Ripple is gekozen om specifiek betalingsproviders en financiële organisaties te ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden, is deze cryptomunt anders dan de andere altcoins. Waar Bitcoins puur zijn ontworpen om algemene transacties te faciliteren en een waarde te hebben biedt Ripple ook een overkoepelend betaalplatform aan.

4. Wat zijn de voordelen van Ripple?

De media staan er vol van: de euro en de dollar zullen vervangen worden door Bitcoin. De waarschijnlijkheid hiervan is niet zo hoog, maar dat er een grote verandering aan het plaatsvinden is in de financiële wereld, is een feit. Ripple heeft als doel om juist de gevestigde systemen (zoals de door overheden gesteunde munteendeden die we nu in onze portemonnee hebben) en cryptocurrency met elkaar te verbinden als een soort digitale brug. Het moet met Ripple mogelijk zijn om veilig en snel grensoverschrijdende transacties te maken.

Met Ripple is het mogelijk om heel snel – dus op hetzelfde moment – internationale transacties te voltooien. Met het huidige systeem duurt dat zeker gemiddeld drie tot vier dagen. Naast het feit dat dit lang duurt, vragen de banken hier hele hoge bedragen voor als commissie. Grote bedrijven gaan hier handig mee om door een bankrekening te openen in de landen waar ze veel financiële activiteiten hebben. Dit heeft uiteraard de nodige kosten en administratieve rompslomp als gevolg. Met Ripple is dit gehele probleem opgelost; de kosten zijn slechts een fractie van wat er nu betaald moet worden en de transactie is in slechts vier seconden voltooid!

De focus van Ripple ligt op bedrijven en instanties van formaat. De benchmark van Ripple is dan ook Visa: het doel is om evenveel transacties te kunnen verwerken als deze mega creditcard dienstverlener nu doet. Dat zijn er gemiddeld 2000 per seconde! Ter vergelijking: Bitcoin verwerkt maximaal zeven transacties per seconde. De verwerkingstijd van Bitcoin is ook een stuk langer, dit kan soms twee uur duren. Deze eigenschappen maken Ripple veel geschikter om bedrijven en consumenten in hun behoeftes te voorzien.

5. Wat zijn de nadelen van Ripple?

De meeste cryptocurrency zoals bijvoorbeeld Bitcoin worden gemined. Dat betekent dat computers door het uitvoeren van complexe berekeningen nieuwe coins kunnen ‘produceren’. De aanpak van Ripple is anders. Ripple heeft namelijk iedere individuele munt zelf al geproduceerd. De meerderheid van deze munten zijn in het bezit van het bedrijf zelf, dit is bijna 55 miljard dollar! Een voordeel is dat XRP geen computerkracht vereist om nieuwe munten te maken, wat de valuta zowel duurzamer als goedkoper maakt (stroomkosten zijn lager). Echter, de kracht van Bitcoin (en de meeste altcoins) is dat deze munten decentraal zijn; er is geen enkele mogendheid die macht heeft over individuele munten. Ripple daarentegen is dus eigenlijk weer een wat klassieke munt, in de zin dat deze gemanaged wordt door een centrale instantie.

Ripple laat de valuta beetje bij beetje ‘vrij’ in de financiële markt. Het kan niet gemined worden. Op dit moment is ruim 60% nog eigendom van Ripple Labs. Hierdoor wordt Ripple ook wel de anti-bitcoin genoemd. De munt wordt immers volledig gecontroleerd en beheerd door één partij, in tegenstelling tot andere cryptocurrency die gedecentraliseerd en onafhankelijk zijn.

Ripple werkt samen met de gevestigde banken en financiële dienstverleners, in tegenstelling tot Bitcoin en consorten die juist een transparant systeem nastreven, wat compleet los staat van overheidsbemoeienis.