Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Op 1 augustus 2017 onderging het Bitcoin-protocol een hard fork, die het netwerk in tweeën splitste. Dit resulteerde in een nieuwe cryptocurrency genaamd “Bitcoin Cash”.

Waarom gebeurde dit en wat zijn de gevolgen ervan?

Moe van de ruzies en van het gebrek aan vooruitgang in het scaling-debat binnen de Bitcoin-community, ontwikkelde een groep communityleden een alternatieve Bitcoin met andere kenmerken. Men was ook ontevreden over het besluit om de SegWit-upgrade door te zetten (waardoor de block-capaciteit zou toenemen door herstructurering van transactiegegevens – maar niet de grootte –).  Deze nieuwe versie verhoogde de block-grootte van 1MB naar 8MB.

Ook SegWit, waarvan sommigen vonden dat het niet meer dan een tijdelijke patch was voor Bitcoin’s scaling-probleem, werd weggelaten. Sommigen waren ook bezorgd dat de second layer-netwerken, die SegWit mogelijk maakten, het transactievolume van het hoofdnetwerk zou wegsluizen en het belang van Bitcoin dus zou verminderen (op het moment van schrijven zijn de second layer-netwerken nog in ontwikkeling).

Een ander verschil tussen de protocollen van Bitcoin Cash en dat van Bitcoin, is het mechanisme voor het aanpassen van de moeilijkheidsgraad. Om een relatief gelijkmatige stroom van blocks te behouden, past het Bitcoin-protocol de moeilijkheidsfactor van de hash-puzzel (hoe moeilijk het is om de ’nonce’ te vinden die een hash produceert binnen de gespecificeerde parameters) om de 2016 blocks aan. Bij Bitcoin Cash is de moeilijkheidsgraad veel wendbaarder en wordt deze elke 600 seconden aangepast op basis van de hoeveelheid rekenkracht die er op het netwerk beschikbaar is.

Dit geeft het nieuwe protocol een kans om te overleven. Als miners geen crypto minen zou Bitcoin Cash langzaam ten onder gaan. Met de Bitcoin-prijs zo veel hoger dan de prijs van Bitcoin Cash, is het minen van Bitcoin Cash alleen de moeite waard als deze veel gemakkelijker te minen is. Met andere woorden, de waarde van de crypto is misschien lager, maar een miner kan blocks vaker met succes minen en ontvangt daardoor meer Bitcoin Cash tokens als beloning.

Trading

Bitcoin Cash kan bij een groot aantal bekende beurzen gekocht worden. Bitfinex, GDAX, HitBTC, Bitstamp en Poloniex verwerken meer dan 90% van het US$-volume.
Na enige initiële verwarring gebruiken de meeste beurzen het tickersymbool BCH. Sommigen gebruiken nog steeds BCC (dat ook wordt gebruikt om Bitconnect aan te duiden, wat het nog meer verwarrend maakt).

Op het moment van schrijven komt meer dan de helft van het Bitcoin Cash volume uit transacties uit Bitcoin. Het grootste deel van de vraag vanuit fiat-valuta’s komt van de Amerikaanse dollar en de Zuid-Koreaanse won.

Nog een fork

Op 15 mei werd het Bitcoin Cash-protocol geüpgraded middels een hard fork (dit betekent dat het gehele netwerk de nieuwe versie moet inschakelen om er onderdeel van uit te blijven maken).

De upgrade zal de grootte van de blocks verder vergroten, van 8 MB naar 32 MB, en zal een geavanceerdere smart contract implementatie introduceren. Daarnaast worden andere functies geïntroduceerd, zoals de uitbreiding van time stamping, het creëren van activa en een functie voor rechtenbeheer.

En nu?

Zoals met alle digitale tokens valt het nog te bezien of Bitcoin Cash succesvol zal zijn. De marktacceptatie is sinds de lancering toegenomen, een paar grote retailers accepteren de cryptocurrency al als betaalmethode. Bovendien hebben belangrijke deelnemers uit de industrie, zoals Coinbase en Circle, erkend dat de vraag hun verwachtingen heeft overtroffen. Een toenemend aantal crypto-hedgefunds neemt BCH op in hun holdings als antwoord op de toenemende vraag van beleggers.