Wat is Bitcoin (BTC)?

Dat gaan we je uitleggen!

Met de komst van crypto currencies zoals Bitcoin kan iedereen, overal ter wereld, met elkaar handelen zonder betrokkenheid van traditionele derde partijen zoals banken, notarissen, accountants en overheden. Handel is een fundamentele pijler van de economie en samenleving. Traditionele vertrouwde partijen spelen daarin een cruciale rol. De technologie achter Bitcoin die dit mogelijk maakt, de Blockchain, zorgt ervoor dat de essentiële functies van de “vertrouwde derde partij”, (trusted third party), volledig geautomatiseerd zijn via het internet. Hiermee zijn deze zo vrij beschikbaar, toegankelijk en programmeerbaar als het internet zelf.

Waarom wordt iedereen zo wild van Bitcoin?

Bitcoin is onweerlegbaar

Zodra je Bitcoins naar iemand stuurt, is er geen manier om ze terug te krijgen, tenzij de ontvanger de Bitcoins zelf terug stuurt. Dit verzekert de ontvangst van een betaling. Iedereen die zaken met je doet, kan je niet bedriegen door te beweren dat ze nooit het geld hebben van je ontvangen hebben.

Bitcoin is snel

Het Bitcoin-netwerk verwerkt betalingen vrijwel onmiddellijk, het duurt normaal slechts een paar minuten voordat iemand aan de andere kant van de wereld het geld ontvangt. Normale bankoverschrijvingen nemen vaak meerdere dagen in beslag.

Bitcoin is anoniem

De anonimiteit van Bitcoin is alleen relatief; elke BTC-transactie die ooit wordt gedaan, wordt opgeslagen in de Blockchain. In theorie, als je wallet-adres publiekelijk werd gebruikt, kan iedereen zien hoeveel geld je hebt door zorgvuldig het blockchain-grootboek te bestuderen. Het traceren van een bepaald Bitcoin-adres naar een specifiek persoon is echter nog steeds bijna onmogelijk.

Degenen die anoniem willen blijven kunnen maatregelen nemen om onder de radar te blijven. Er zijn bepaalde typen wallets die prioriteit geven aan beveiliging en anonimiteit maar de eenvoudigste maatregel is om meerdere adressen te gebruiken en geen enorme hoeveelheden geld in een enkele wallet te bewaren.

Bitcoin is decentraal

Een van de hoofddoelen van Satoshi Nakamoto bij het bedenken van was ervoor te zorgen dat het netwerk onafhankelijkheid zou zijn van de autoriteiten. Het concept van Bitcoin is zo ontworpen dat elke persoon, elk bedrijf en elke machine die betrokken is bij mining en verificatie van transacties, onderdeel wordt van een uitgebreid netwerk. Bovendien, zelfs als een deel van het netwerk uitvalt, blijft de cryptovaluta in beweging.

Meer weten?

We kunnen ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze informatie nog veel meer vragen hebt. Om het makkelijk te maken hebben we een aantal veelgestelde vragen en antwoorden op onze website geplaatst. Deze kun je hier terugvinden.