Wat is Cardano (ADA)?

Net als Ethereum is Cardano een blockchain-project dat is gespecialiseerd in smart contract-technologie. In 2015 begon de organisatie Input Output Hong Kong (IOHK), geleid door de bekende cryptocurrency-expert Charles Hoskinson, aan het Cardano-project. Ethereum wordt een blockchain van de tweede generatie genoemd. Cardano beweert dat het een blockchain van de derde generatie is. Dit betekent dat de oprichters denken dat hun project veel geavanceerder is dan Ethereum. Vandaar dat het door veel mensen ook wel de “Ethereum Killer” wordt genoemd.

Cardano (ADA)

Cardano heeft ook een eigen cryptocurrency; de ADA-coin. Net als ETH kan ADA-coin worden gebruikt om geld te verzenden of te ontvangen, wallet-to-wallet.

Het algemene doel van Cardano is om de perfecte balans te vinden tussen het bedienen van de behoeften van haar gebruikers en die van de toezichthouders. Het team vindt dit belangrijk omdat ze denken dat cryptocurrencies uiteindelijk op dezelfde manier zal worden gereguleerd als elke andere financiële dienstverlening.

Mensen zijn erg te spreken over ADA-coin omdat het wordt ondersteund door een team van academische leiders, onderzoekers en wetenschappers, die elk hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de blockchain. Hoewel het project nog in zijn kinderschoenen staat, is de langetermijndoelstelling het aanbieden van snelle, goedkope en zeer schaalbare transacties, wereldwijd. Als dat lukt kan het op een dag een brug slaan tussen cryptocurrency en de financiële sector in de echte wereld.

Haskell

In tegenstelling tot veel andere projecten, die vaak besluiten om de originele code van een andere blockchain te ‘forken’, bouwt het team van ADA Cardano hun protocol vanaf nul op. De programmeertaal die de blockchain ondersteunt, wordt “Haskell” genoemd. Haskell is gebaseerd op geavanceerde wiskunde.

Voordat we verder gaan is het goed om nog maar eens te benadrukken dat Cardano nog in de kinderschoenen staat. Het team beweert dat ze een van de snelste, goedkoopste en meest schaalbare blockchains ter wereld bouwen. Ze hebben echter nog een lange weg te gaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat alles in dit stadium nog theoretisch is; ze hebben nog geen werkend product!

Laten we eens kijken naar wat de blockchain volgens het team allemaal zou kunnen…
Het uiteindelijke doel is om vrijwel directe en gratis transacties aan te bieden. Gebruikers kunnen geld verzenden en ontvangen, smart contracts maken en decentralized applications (dApps) bouwen. Verder wordt gehoopt dat, zodra het product volledig functioneel is, het in staat zal zijn om op te schalen naar een onbeperkte hoeveelheid transacties.

ADA Cardano wordt zo gebouwd dat hoe meer mensen het netwerk gebruiken, hoe goedkoper, sneller en schaalbaarder het zal worden.

In werkelijkheid blijft het onduidelijk hoeveel transacties Cardano nu echt kan verwerken. Het team heeft eind 2017 een test gedaan waarin de blockchain 257 transacties per seconde heeft kunnen verwerken. Het grootste probleem is echter dat nog niet genoeg mensen het netwerk gebruiken om geld over te maken. Het is dus nog niet tot het absolute uiterste gegaan.

Officiële transactietijden variëren ook. Volgens normale gebruikers schommelen die momenteel tussen 5 en 7 minuten. Daarom is Ethereum, met verwerkingstijden van slechts 16 seconden, in staat om transacties veel sneller te verwerken. Cardano is echter nog in ontwikkeling en het kan al aanzienlijk meer transacties per seconde verwerken. Verwacht wordt dat dit in de zeer nabije toekomst nog verder zal toenemen.

Ouroboros

Cardano gebruikt een aangepaste vorm van ‘Proof of Stake’, “Ouroboros” genoemd. Het protocol bereikt op een andere manier consensus dan het Proof of Work-model van Ethereum.  Dit wordt hieronder toegelicht.

In plaats van miners die zeer complexe wiskundige sommen oplossen, gebruikt Proof of Stake ’forgers’. Het verschil is dat er in plaats van machines die de wiskundige sommen oplossen, een succesvolle forger willekeurig wordt geselecteerd door een cryptografisch algoritme.

Om de kans te krijgen om een forger te worden, moet je coins “inzetten” (staking), de ADA-coin in het geval van Cardano. Staking doe je door coins naar een speciale wallet te verzenden. Daar worden ze “bevroren” en vervolgens gebruikt om transacties op het netwerk te verifiëren. Je kunt deze coins niet uitgeven zolang je ze hebt gestaked. Hoe meer Cardano-coins je inzet, hoe groter de kans dat je een beloning krijgt. Zo eenvoudig is het!

Het idee is dat hoe meer coins je staked, hoe gemotiveerder je zult zijn om ervoor te zorgen dat het systeem veilig blijft. Als een forger probeert het netwerk te hacken of een frauduleuze transactie te verwerken, verliest deze al zijn of haar coins! Het Ouroboros-model dat Cardano gebruikt is goed omdat er geen minimumbedrag is dat je moet staken, in tegenstelling tot andere Proof of Stake-blockchains, .