Wat is EOS?

EOS is een gedecentraliseerd systeem dat de ontwikkeling, hosting en uitvoering van decentrale applicaties (dApps) op commerciële schaal mogelijk maakt. EOS noemt zichzelf om die reden ‘de krachtigste infrastructuur voor gedecentraliseerde applicaties’.

De uiteindelijke vorm van EOS is niet bekend en de makers hebben besloten dit ook niet te definiëren. EOS ondersteunt momenteel alle vereiste kernfunctionaliteiten om bedrijven en individuen in staat te stellen om op blockchain gebaseerde applicaties te maken op een manier die vergelijkbaar is met web-based applicaties. Hierbij kun je denken aan beveiligde toegang, authenticatie, toestemmingen, data-hosting, gebruiksbeheer en communicatie tussen de dApps en het internet.

EOS wordt ook ondersteund door een webtoolkit voor interface-ontwikkeling. Zo heeft het een compleet aanbod waarmee je probleemloos apps kunt ontwikkelen. Het werkt in wezen net zoals Google’s Play Store en Apple’s App Store.

EOS.IO en EOS-tokens

Het EOS-ecosysteem bestaat uit twee hoofdelementen: de EOS.IO en de EOS-tokens.
Je kunt EOS.IO vergelijken met het besturingssysteem van een computer: het beheert en bestuurt het EOS-blockchain-netwerk. EOS.IO maakt gebruik van een blockchain-architectuur dat speciaal is ontworpen om toekomstige groei van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken. Het EOS-token is de cryptocurrency en “betaalmiddel” van het EOS-netwerk.

Om gebruik te kunnen maken van de netwerk-resources en om dApps te bouwen en uit te voeren moet een ontwikkelaar EOS-tokens vasthouden in plaats van ze uit te geven. Mensen met EOS-tokens die geen apps draaien kunnen ook bandbreedte toewijzen of verhuren aan andere deelnemers die het nodig hebben.

EOS is eigendom van de block.one-organisatie en werd op de markt gebracht door Dan Larimer. Hij is ook oprichter en maker van andere gevestigde platforms zoals Bitshares en Steem.

Wat maakt EOS anders?

Hoewel er al een aantal blockchain-netwerken zijn die gedecentraliseerde applicaties mogelijk maken (denk bijvoorbeeld aan Ethereum), richt EOS zich op de bekende pijnpunten van blockchain-technologie. Zo probeert EOS met nieuwe methoden en technieken (zoals vele andere projecten) het probleem van snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit op te lossen. Deze zaken worden vaak als bottlenecks binnen blockchain-netwerken gezien.

Naarmate de omvang van het ecosysteem van dApps groter wordt op een blockchain-netwerk, heeft het vaak te lijden onder de beperkte beschikbaarheid van resources op dat netwerk. Zo kan een netwerk beperkt worden door een groot aantal valse transacties en vergelijkbare verzoeken (spam) van apps te verduren krijgen. Een trage uitvoering van applicaties zijn daar weer een gevolg van. EOS.IO probeert deze problemen aan te pakken door meer schaalbaarheid, flexibiliteit en een gebruiksvriendelijke oplossing aan te bieden.

Schaalbaarheid

EOS beweert duizenden dApps op commerciële schaal te kunnen ondersteunen zonder prestatieverlies. Dit zou mogelijk zijn door het gebruik van parallelle uitvoering en asynchrone communicatiemethoden binnen het netwerk. De efficiëntie wordt verder verhoogd door de verschillende modules die betrokken zijn bij de werking van dApps gescheiden te houden. Het authenticatieproces wordt bijvoorbeeld afzonderlijk uitgevoerd van de rest van de uitvoering van een applicatie.

Flexiblel

EOS.IO biedt flexibiliteit voor de ontwikkeling en het onderhoud van dApps via verschillende functies. De eigendomsstructuur bevordert het gratis gebruik van het netwerk en elimineert transactiekosten. De hoeveelheid EOS-tokens die een ontwikkelaar bezit bepaalt hoeveel resources hij of zij mag gebruiken. Dit is anders dan het standaard pay-per-transaction-model. Dit maakt het voor app-ontwikkelaars eenvoudiger om hostingkosten te voorspellen en stelt hen in staat effectieve strategieën voor het genereren van inkomsten te maken.

Delegated Proof of Stake (DPoS)

EOS.IO maakt gebruik van delegated proof-of-stake en een op rollen gebaseerd toestemmingsconcept. Dit concept staat directe beslissingen op hoog niveau toe, wat gunstig is voor de flexibiliteit van het netwerk. Zo kunnen rollbacks, bevriezingen en het oplossen van bugs snel worden ingezet door middel van een meerderheidsakkoord tussen aangewezen belanghebbenden.

Gebruiksvriendelijk

EOS biedt “eenvoudige” en duidelijke gebruikers-tools, een webtoolkit voor interface-ontwikkeling, zelfbeschrijvende interfaces, zelfbeschrijvende databaseschema’s en declaratieve machtigingsschema’s – zaken die het werk voor ontwikkelaars eenvoudiger maken.

Block producenten

EOS heeft geen mining-concept. In plaats daarvan worden alle benodigde blocks geproduceerd door block-producenten die worden beloond met de creatie van nieuwe EOS-tokens. Block-producenten hebben de flexibiliteit om hun verwachte beloning te publiceren. Het aantal tokens dat uiteindelijk wordt gecreëerd wordt berekend op basis van de mediaanwaarde van de verwachte beloningen die door de block-producenten zijn gepubliceerd.

Omdat block-producenten natuurlijk hogere beloningen willen, kan deze functie gemakkelijk misbruikt worden. Om dit probleem te beheersen is er een mechanisme dat het tokenaanbod limiteert. Zo kan de jaarlijkse groei van het aantal nieuwe tokens nooit met meer dan 5% stijgen. Houders van een token, die ook kunnen stemmen op zulke zaken, hebben de bevoegdheid om block-producenten die meer inflatie eisen weg te stemmen.

Dit mechanisme fungeert als aanvulling op de opslag op het EOS-netwerk, aangezien alle houders van tokens betalen voor de opslag van bestanden via een deel van de jaarlijkse inflatie. Zolang ze een bestand op het netwerk opslaan, kunnen hun EOS-tokens niet gebruikt worden. Zo verliezen deze tokens waarde naarmate de inflatie toeneemt.
Hoe meer opslagruimte vereist is, des te meer blocks er van de makers zullen worden geëist, die op hun beurt weer meer waarde voor hun werk kunnen eisen middels een hogere beloning, wat door houders van tokens kan worden goedgekeurd. In het geval van een verminderde opslagvraag zal de inflatie lager zijn, wat leidt tot minder waardeverlies van EOS-tokens.

Tokendistributie van een jaar

EOS heeft de distributie van haar tokens anders aangepakt. Ze gebruiken een ICO-periode van maar liefst een jaar. Volgens EOSCollective.org werd de token-distributie van EOS als volgt uitgevoerd met het doel om tokens overal in het hele ecosysteem tegen realistische marktprijzen te verspreiden. Zo werd voorkomen dat een select aantal personen ongerechtvaardigd voordeel zou hebben tijdens een korte ICO-periode:

– 200 miljoen (20%) tokens werden gedurende een periode van vijf dagen, van 26 juni 2016 tot 1 juli 2017, verdeeld.
– 700 miljoen (70%) tokens worden momenteel gedistribueerd. 2 miljoen tokens per dag worden gedurende 350 dagen verdeeld.
– 100 miljoen (10%) worden vrijgehouden voor block.one, de eigenaar van EOS.
EOS-tokens kunnen in meerdere wallets worden bewaard, waaronder de Ethereum Wallet, MyEtherWallet en MetaMask, en kunnen worden verhandeld op beurzen zoals Bitfinex en YoBit.

Conclusie

Het potentieel van EOS lijkt enorm te zijn omdat het de problemen aanpakt waar standaard blockchain-netwerken mee kampen. Het is echter nog steeds een conceptueel initiatief en we zullen af moeten wachten of het zijn vruchten zal afwerpen.
De claim dat het netwerk 100.000 transacties per seconde zou kunnen verwerken is nog steeds dubieus voor vele trouwe fans in de blockchain-wereld. De vereiste om EOS-tokens in je wallet te hebben voordat je in aanmerking komt voor het verzenden van transacties, stelt gebruikers bloot aan volatiliteit. Het zal interessant zijn om te zien hoe EOS zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen.