Wat is Ethereum (ETH)?

Voordat je Ethereum kunt begrijpen, helpt het om eerst het internet te begrijpen.

Tegenwoordig worden onze persoonlijke gegevens, wachtwoorden en financiële informatie grotendeels opgeslagen op computers van anderen – in de cloud en servers die eigendom zijn van bedrijven zoals Amazon, Facebook of Google. Zelfs deze website wordt opgeslagen op een server die wordt beheerd door een bedrijf dat ervoor zorgt dat het artikel wordt opgehaald wanneer iemand het wil lezen. Deze opzet heeft een aantal voordelen; deze bedrijven zetten teams van specialisten in om deze gegevens op te slaan, te beveiligen en zo de kosten van hosting en uptime te verkleinen.

Er zijn echter ook een aantal kwetsbaarheden. Zoals we al eens hebben gezien kan een hacker of een overheid zonder jouw medeweten ongewenst toegang tot je bestanden krijgen door een service van derden te beïnvloeden of aan te vallen. Dit betekent dat zij belangrijke informatie kunnen stelen, lekken of veranderen.

Brian Behlendorf, de maker van de Apache Web Server, gaat zelfs zover om dit gecentraliseerde ontwerp de ”erfzonde” van het internet te noemen. Sommigen, waaronder Behlendorf, beweren dat het internet altijd al bedoeld was om gedecentraliseerd te zijn. Dit is de reden dat er een beweging op gang gekomen is die met gebruik van nieuwe tools, waaronder blockchain-technologie, dit doel wil bereiken.

Ethereum is een van de nieuwste technologieën die aan deze beweging deelneemt.
Terwijl Bitcoin PayPal en internetbankieren wil verstoren, heeft Ethereum het doel om, met behulp van blockchain technologie externe internetpartijen te vervangen — partijen die gegevens opslaan, hypotheken overdragen en complexe financiële instrumenten onderhouden.

De Wereldcomputer

Kortom, Ethereum wil een ‘Wereldcomputer’ zijn, die het bestaande client-servermodel wil decentraliseren – en sommigen zeggen democratiseren. Met Ethereum worden servers en clouds vervangen door duizenden zogenaamde “nodes” van vrijwilligers over de hele wereld (en vormen zo een “wereldcomputer”).

Het doel van Ethereum is om deze functionaliteit overal ter wereld beschikbaar te maken. Zo kunnen ze concurreren door diensten aan te bieden bovenop deze infrastructuur.

Wanneer je bijvoorbeeld door een app store bladert, zie je een verscheidenheid aan kleurrijke apps; van bank-apps tot fitness- en berichten-apps. Deze apps vertrouwen op het bedrijf (of een andere externe service) om creditcardgegevens, aankoopgeschiedenis en andere persoonlijke gegevens op te slaan. Dit gebeurt meestal op servers die worden beheerd door derden. De apps die jij kiest worden op zichzelf ook weer beheerd door derden, aangezien Apple en Google de specifieke apps die je kan downloaden, onderhouden en beheren (en in sommige gevallen censureren). Kijk bijvoorbeeld naar een online documentservice zoals Evernote of Google Docs. Ethereum, als alles volgens plan verloopt, zal de controle over de gegevens binnen dit soort services teruggeven aan de eigenaar en de creatieve rechten aan de auteur.

Het idee is dat niet langer maar één entiteit de controle over jouw aantekeningen heeft en dat niemand de app plotseling kan verbieden, waardoor al jouw kladblokken tijdelijk offline worden gehaald. Alleen de gebruiker kan wijzigingen aanbrengen, en niemand anders.

In theorie combineert het de controle die mensen in het verleden hadden over hun informatie met de eenvoudig toegankelijke informatie die we in dit digitale tijdperk gewend zijn. Telkens wanneer je bewerkingen opslaat of opmerkingen toevoegt of verwijdert, voert elke node in het netwerk de wijziging door.