Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin ontstond op 7 oktober 2011. Het was de eerste “alternatieve” cryptocurrency. Omdat de broncode van Bitcoin open source (niet gepatenteerd) is en gebruikt mag worden door iedereen, was het voor Litecoin vrij eenvoudig deze broncode te kopiëren en een eigen cryptocurrency te lanceren. Maar waarom? De code van Litecoin was (op een aantal aanpassingen na) nagenoeg het zelfde als Bitcoin. Dat gaan we je uitleggen!

Charlie Wie?

Afgezien van een aantal technische verschillen in de code van Litecoin (hier komen we later op terug) kende Litecoin 1 groot verschil ten opzichte van Bitcoin. Litecoin heeft een schepper die niet anoniem is. Zijn naam? Charlie Lee, een bekende binnen de Bitcoin community. Charlie Lee is een ex medewerker van Google die ook een bijdrage heeft geleverd aan de oprichting van Coinbase, een van ‘s werelds grootste Bitcoin handelsplatformen, gevestigd in de VS. In eerste instantie vond een grote groep Bitcoin aanhangers dit niet passen bij het decentrale karakter van Bitcoin en cryptocurrency, inmiddels blijkt het in veel gevallen eigenlijk wel handig om snel tot bepaalde beslissingen te kunnen komen.

Fun fact: Oprichter Charlie Lee beweerde eind 2017 al zijn Litecoin verkocht te hebben zodat hij geen commerciële belang meer zou hebben bij de verdere ontwikkeling van het project. Of dit echt waar is kunnen we, jammer genoeg, met geen mogelijkheid verifiëren.

Waarom Litecoin?

Charlie Lee had een duidelijke missie en visie. Litecoin moest het zilver worden waar Bitcoin vaak vergeleken werdt met goud. Omdat Litecoin de eerste alternatieve cryptocurrency naast Bitcoin was, werd de munt razend populair onder nieuwe investeerders. Litecoin bood nieuwe investeerders een kans om in een vroeg stadium in een nieuwe cryptocurrency te investeren. Litecoin was immers een stuk “goedkoper” dan Bitcoin. Dit bleek al snel een goede beslissing, want net zoals Bitcoin is Litecoin de afgelopen jaren enorm in waarde is gestegen.

Litecoin in 2018

Zeven jaar na oprichting blijft Bitcoin de populairste cryptocurrency. Grappig genoeg biedt dit een aantal grote voordelen voor Litecoin. Omdat Litecoin minder populair is vinden er op dit moment minder transacties plaats op het netwerk. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een snellere transactieverwerking. Litecoin is hierdoor in sommige gevallen (vooral bij grote hoeveelheden transacties) een betere betaalmethode dan Bitcoin.

De eigenschappen en kenmerken van Litecoin (LTC)

Litecoin is minen is prijzig

Litecoin werkt met een bepaald soort scrypt algoritme. Hierdoor is het veiliger dan Bitcoin. Dit heeft dit wel een nadeel: Voor het minen van Litecoins is niet alleen de capaciteit van je videokaart vereist, maar ook je computergeheugen wordt gebruikt. Er is dus zwaardere apparatuur vereist om te kunnen minen. Als je de munt gewoon koopt dan is dit eigenlijk niet echt belangrijk. Het kan er echter wel voor zorgen dat de munt minder goed kan groeien. Er kunnen wel meer Litecoin gemined worden dan Bitcoins. Er zijn op dit moment namelijk 84 miljoen Litecoins terwijl Bitcoin er maar 21 miljoen heeft.

Litecoin is snel

Een Litecoin transactie wordt snel verwerkt, binnen 2,5 minuten is een transactie voltooid. Hierdoor staan ze heel snel in een Litecoin wallet, om zo meer beveiliging te creëren.

Litecoin is decentraal

Ook worden de transacties direct voltooid. Het is niet zo dat er een ander bedrijf tussen moet komen. Litecoin heet daarom ook wel peer te peer. Er is geen tussenpartij en het gevolg is dat je te maken hebt met een geheel gedecentraliseerde munt. Dit zorgt voor meer vertrouwen bij de consument. Veel mensen kiezen daarom dan ook voor Litecoin.

Litecoin heeft een SHA-256 algoritme

De verschillen tussen Bitcoin en Litecoin hebben vooral te maken met het algoritme. Bitcoin maakt gebruik van het SHA-256 algoritme, Litecoin maakt gebruik van het moeilijke s-crypt algoritme. Door de s-crypt code is het niet zo eenvoudig om Litecoin te minen. Hierdoor is het mine proces wel een stuk duurzamer dan dat van Bitcoin. Bitcoin is mateloos populair. Om deze te minen heb je veel meer energie nodig. Je kunt dit niet doen met zomaar een huis-tuin-en-keuken computer.

Conclusie

Van buiten af lijkt Litecoin het zelfde als Bitcoin, een decentraal betaalnetwerk dat voor een groot deel is gebaseerd op de zelfde wiskundige principes als Bitcoin. In de loop der jaren zijn beide projecten echter hun eigen weg gaan volgen. Zo kent Litecoin inmiddels een aantal tastbare voordelen (en nadelen) ten opzichte van Bitcoin.