Wat is Ripple (XRP)?

Cryptocurrency of betaalnetwerk?

Naast een cryptocurrency is Ripple een protocol waarmee kan worden betaald. Het Ripple Transaction Protocol (RTXP) is het officiële betaalnetwerk dat bij de cryptocurrency XRP hoort. Het netwerk is ontworpen als een open source- en open distributie systeem. De munteenheid die bij het RTXP hoort heeft dus de naam XRP en staat bekend als ‘Ripple’. Ripples zijn ook als zodanig aan te schaffen bij nationale handelsplatformen of internationale beurzen. Het doel van het gehele systeem is om een (bijna) gratis, veilig en onmiddellijk werkend wereldwijd transactie netwerk tot stand te brengen waarin terugboekingen niet mogelijk zijn.

Zowel het netwerk als het betalingsprotocol zijn bedacht en ontwikkeld door het bedrijf Ripple, dat is opgericht in San Francisco in 2012. Het bedrijf startte als Opencoin maar wijzigde in 2015 haar naam in Ripple Labs. Het bedrijf wordt bestuurd en gemanaged door een groep managers die gezamenlijk vele tientallen jaren ervaring hebben in financiële diensten, compliance en technologie.

Ripple heeft ervoor gekozen om betalingsproviders en financiële organisaties te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Daarom is deze cryptocurrency anders dan de meeste digitale valuta’s. Waar Bitcoins puur zijn ontworpen om algemene transacties te faciliteren en een waarde te hebben biedt Ripple namelijk ook een overkoepelend betaalplatform aan.

Conclusie

Ripple, is en blijft naar alle waarschijnlijkheid de (enige) gecentraliseerde cryptocurrency in de top 10 op het gebied van marktkapitalisatie. Met de focus op het bankwezen, en zo (bijna) gratis, veilig en onmiddellijk werkend wereldwijd transactie netwerk tot stand te laten komen, lijkt van de grond te komen. Een aantal banken zijn echter sceptisch, en beweren dat er geen besparing gerealiseerd wordt met het gebruik van het Ripple netwerk. Toch zijn er enkele honderden financiële instellingen die gebruik maken van het Ripple netwerk. De CEO zelf gaf in een interview met CNBC op 5 juni jl. aan dat hij in 2019 verwacht dat tientallen grote banken gebruik zullen maken van het netwerk.