Wat is Stellar Lumens (XLM)?

Stellar is een gedistribueerd hybride blockchain-platform dat cross-asset-overdracht van waarde voor een fractie van een cent mogelijk maakt. Stellar streeft naar een open financieel systeem dat mensen van alle inkomensniveaus toegang geeft tot goedkope financiële diensten. Deze services omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  1. Overmakingen
  2. Micro-betalingen
  3. Mobiele vestigingen
  4. Mobiel geld

Naast deze services kent het netwerk een andere, zeer krachtige functie; de gedistribueerde beurs.

Gedistribueerde beurs

Door gebruik te maken van zijn valuta, Lumens (XLM), kan een gebruiker elke valuta die hij bezit doorsturen naar iemand anders met een andere valuta.

Als Linda bijvoorbeeld euros naar Hans zou willen verzenden maar ze heeft alleen dollars, dan wordt een aanbieding ingediend bij de gedistribueerde beurs die USD voor EUR verkoopt. Dit ingediende aanbod vormt een zogenaamd orderboek. Het netwerk gebruikt het orderboek om de beste wisselkoers voor de transactie te vinden om de kosten voor de gebruiker te minimaliseren.

Deze multi-valutatransactie is mogelijk vanwege zogenaamde Anchors. Anchors zijn vertrouwde entiteiten die deposito’s van mensen bewaren en krediet kunnen verstrekken. In essentie fungeren Anchors als een brug tussen verschillende valuta’s en het Stellar-netwerk.

Lumens (XLM)

Lumens is de (digitale) valuta van het Stellar-netwerk. Het dient op dit moment twee verschillende doelen:

  1. Het vereenvoudigen van multi-valutatransacties
  2. Anti-spam

Multi-valutatransacties: Lumens is de digitale valuta die het mogelijk maakt transacties tussen verschillende valuta’s te vergemakkelijken. XLM is de digitale tussenpersoon die een dergelijke transactie tegen lage kosten mogelijk maakt.

Anti-spam: om DoS-aanvallen te voorkomen op het Stellar-netwerk wordt een kleine vergoeding van 0,00001 XLM betaald voor elke transactie die op het netwerk plaatsvindt. Deze vergoeding is klein genoeg om de transactiekosten niet significant te beïnvloeden, maar groot genoeg om slechte actoren ervan te weerhouden het netwerk te spammen. De vergoeding wordt vervolgens opnieuw verdeeld en toegevoegd aan een inflatiepool. 1% van deze inflatiepool geeft Lumens jaarlijks vrij.

Aanmoedigingsprogramma

Om de groei van het Stellar ecosysteem verder te vergemakkelijken biedt Stellar momenteel de volgende aanmoedigingsprogramma’s:

  1. Stellar Build Challenge
  2. Partnership Grant Challenge

Stellar Build Challenge: dit is een doorlopend programma dat is bedoeld om innovatie op het Stellar-netwerk aan te moedigen en te belonen. Met beloningen tot maximaal 2.000.000 XLM worden ontwikkelaars aangemoedigd om te innoveren op gebieden als wallets, geldovermakingen en token-uitgifte. Door een monetaire stimulans te bieden, kan het ecosysteem zich snel ontwikkelen tot een gerenommeerd en gevestigd gedistribueerd systeem.

Partnership Grant Challenge: dit programma is bedoeld om toonaangevende organisaties aan te moedigen om op het netwerk te bouwen en zo een meer inclusief financieel systeem te bevorderen. Subsidies van maximaal $2.000.000 Lumens kunnen worden toegekend aan een uitzonderlijke organisatie.

Met partners zoals: IBM, Deloitte en Stripe is er een duidelijke vraag naar de diensten die Stellar en zijn netwerk momenteel aanbieden.

De toekomst van Stellar

Met zijn groeiende lijst van partners, evenals zijn snel ontwikkelende ecosysteem, bestaat er geen twijfel over dat Stellar de potentie heeft om een zeer gerenommeerde speler te worden. De aangeboden diensten zijn eenvoudig en bieden praktische toepassingen. Dit, in combinatie met de professionele uitstraling die Stellar momenteel heeft, maakt Stellar een crypto om in de gaten te houden in 2018.