Woordenboek

Adres

Een Bitcoin-adres is vergelijkbaar met een fysiek adres of een e-mailadres. Het is de enige informatie die je aan iemand hoeft te verstrekken, zodat diegene jou met bitcoin kan betalen. Een belangrijk verschil is echter dat elk adres alleen voor een enkele transactie moet worden gebruikt.

Bit

Bit is een eenheid die wordt gebruikt om een sub-eenheid van een bitcoin aan te duiden – 1.000.000 bits is gelijk aan 1 bitcoin (BTC). Deze eenheid is meestal handiger voor het geven fooien, en om de prijs van goederen en services te bepalen.

Bitcoin

Bitcoin – met hoofdletter wordt gebruikt bij het beschrijven van het concept van Bitcoin of het hele netwerk zelf. bijv. “Ik leerde vandaag over het Bitcoin-protocol.”

bitcoin – zonder hoofdletter wordt gebruikt om bitcoins te beschrijven als een rekeneenheid. bijv. “Ik heb vandaag tien bitcoins gestuurd.”; het wordt ook vaak afgekort als BTC of XBT.

Block

Een block is een verzameling van transacties in de blockchain die moeten worden bevestigd. Gemiddeld wordt elke 10 minuten een nieuw block aan de blockchain toegevoegd via mining, en daarmee een pakket aan transacties bevestigd.

Block Chain

De block chain is een openbaar register van Bitcoin-transacties in chronologische volgorde. De blockchain wordt gedeeld met alle Bitcoin-gebruikers. Het wordt gebruikt om Bitcoin-transacties te verifiëren en dubbele uitgaven te voorkomen.

BTC

BTC wordt gebruikt om 1 bitcoin aan te duiden.

Bevestiging

Bevestiging betekent dat een transactie door het netwerk is verwerkt en hoogstwaarschijnlijk niet kan worden teruggedraaid. Transacties krijgen een bevestiging wanneer ze zijn opgenomen in een block en in elk daaropvolgend block. Een enkele bevestiging kan als betrouwbaar worden beschouwd voor transacties met een lage waarde, hoewel het voor grotere bedragen zoals $1000 zinvol is om op zes of meer bevestigingen te wachten. Elke bevestiging verlaagt exponentieel het risico van een omkeerbare transactie.

Cryptografie

Cryptografie is de tak van de wiskunde waarmee we wiskundig bewezen beveiliging kunnen realiseren. Winkels en banken maken al langere tijd gebruik van cryptografie. In het geval van Bitcoin wordt cryptografie gebruikt om het voor iemand onmogelijk te maken om geld uit de wallet van een andere gebruiker uit te geven, of om de blockchain te manipuleren. Het kan ook worden gebruikt om een wallet te versleutelen, zodat deze niet zonder wachtwoord kan worden gebruikt.

Dubbele uitgaven

Als een kwaadwillende gebruiker probeert zijn bitcoins tegelijkertijd aan twee verschillende ontvangers te besteden, is dit dubbele uitgave. Bitcoin mining en de blockchain moeten consensus op het netwerk bereiken over welke van de twee transacties geldig zijn en aan de blockchain zal worden toegevoegd.

Hash Rate

De hash rate is de meeteenheid van de verwerkingskracht van het Bitcoin-netwerk. Het Bitcoin-netwerk moet intensieve wiskundige bewerkingen uitvoeren voor veiligheidsdoeleinden. Toen het netwerk een hash-snelheid van 10 Th/s bereikte, betekende dit dat het 10 biljoen berekeningen per seconde kon maken.

Mining

Bitcoin-mining is het proces waarbij computerhardware wiskundige berekeningen voor het Bitcoin-netwerk uitvoert om transacties te bevestigen en de beveiliging te vergroten. Als beloning voor hun diensten kunnen Bitcoin-miners transactiekosten ontvangen voor de transacties die ze bevestigen. Daarnaast krijgen ze ook nieuw gegenereerde Bitcoins. Mining is een gespecialiseerde en concurrerende markt waar de beloningen worden verdeeld op basis van de berekening. Niet alle Bitcoin-gebruikers doen Bitcoin-mining, aangezien het geen gemakkelijke manier om geld te verdienen is.

P2P

Peer-to-peer verwijst naar systemen die werken als een georganiseerd collectief door iedereen rechtstreeks met de anderen te laten communiceren. In het geval van Bitcoin is het netwerk zodanig opgebouwd dat elke gebruiker de transacties van andere gebruikers uitzendt. Een cruciaal onderdeel is dat er geen bank nodig is.

Private Key

Een private key is een geheime sleutel dat bewijst dat je het recht hebt om bitcoins uit een specifieke wallet te spenderen via een cryptografische handtekening. Jouw persoonlijke sleutel(s) worden op je computer opgeslagen als je een software-wallet gebruikt; en ze worden op externe servers opgeslagen als je een web-wallet gebruikt. Private keys mogen nooit onthuld worden omdat je er bitcoins mee kan uitgeven met de betreffende Bitcoin-wallet.

Handtekening

Een cryptografische handtekening is een wiskundig mechanisme waarmee iemand eigendom kan bewijzen. In het geval van Bitcoin zijn een Bitcoin-wallet en zijn privésleutel(s) verbonden door enige wiskundige magie. Wanneer je Bitcoin-software een transactie ondertekent met de juiste private key, kan het hele netwerk zien dat de handtekening overeenkomt met de bitcoins die worden uitgegeven. Het is echter onmogelijk voor iemand om je private key te raden om je zuurverdiende bitcoins te stelen.

Wallet

Een Bitcoin-wallet is ongeveer het equivalent van een fysieke portemonnee, maar dan op het Bitcoin-netwerk. De wallet bevat je privésleutel(s) waarmee je bitcoins in de blockchain kunt uitgeven. Elke Bitcoin-wallet toont je het saldo van bitcoins dat erop staat, en je kunt er een bepaald bedrag aan een specifieke persoon mee betalen, net als met een echte portemonnee.