Wall of FUD

De afgelopen jaren is Bitcoin veel in het nieuws geweest, helaas niet altijd op een positieve manier. Natuurlijk zijn we (Bitned) er inmiddels heilig van overtuigd dat Bitcoin, blockchain en cryptocurrency over een aantal jaar ondenkbaar zijn en dagelijks op grote schaal gebruikt zullen worden. Toch is het belangrijk om naar dit soort nieuws te blijven luisteren en na te denken over kritiek van sceptici. Zo hoef je nooit blind af te gaan op het advies van derden en kun je ten alle tijden een eigen weloverwogen beslissing nemen.

Op deze pagina hebben we een aantal kritische opmerkingen van Bitcoin sceptici op een rijtje gezet. Ter verduidelijking hebben we onze eigen mening hier onder toegevoegd. We hopen natuurlijk dat jij je hier als lezer in kunt vinden. Ben je het hier niet mee eens? Dan horen we dat graag via e-mail of in ons telegram kanaal.

“Bitcoin kan op elk gewenst moment worden verbannen door een overheid.”

In veel rechtsgebieden worstelen de autoriteiten nog steeds met het begrijpen van Bitcoin, laat staan met het in juridische termen definiëren ervan. Veel zorgen zijn ontstaan over het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin. Het lijkt vanzelfsprekend dat regeringsautoriteiten zich zorgen maken over een financiële community die niet volledig kan worden gecontroleerd. Deze zorgen strekken zich ook uit tot de crypto-beurzen en de bescherming van het geld van de mensen. Terwijl in de VS gevestigde beurzen moeten worden gereguleerd, zijn er tal van offshore-platforms waar dat niet hoeft.

“Cryptocurrency beurzen zijn niet te vertrouwen en kunnen er op elk gewenst moment vandoor gaan met het geld van alle klanten.”

De geschiedenis van de cryptocurrency is gevuld met voorbeelden van beurzen die plots werden gesloten en wegvluchtten met het geld van mensen. Het bekendste geval is de sluiting van de beruchte beurs Mt. Gox. Aan het begin van 2014, voorheen de meest vooraanstaande Bitcoin-beurs die er was, werd het faillissement aangevraagd vanwege technische problemen en de diefstal of het verlies van 744.000 Bitcoins van haar gebruikers. Dat was ongeveer 6 procent van de 12,4 miljoen Bitcoins die op dat moment in omloop waren. Dit betekend natuurlijk niet dat alle beurzen het zelfde plan hebben. Sterker nog. Inmiddels zijn er tientallen gerenoveerde en gecertificeerde bedrijven die al jaren met succes een legitieme exchange draaien. Desalniettemin adviseren we iedereen zo min mogelijk cryptocurrency bij beurzen of derden partijen op te slaan. Zorg er voor dat beschikt over een eigen wallet met private key die niet toegankelijk is voor buitenstaanders.

“Bitcoin wordt alleen maar gebruikt door criminelen.”

De meeste van deze zorgen werden geuit nadat de darkweb-markt Silk Road onder de aandacht van de mainstream-media kwam, omdat Bitcoins de enige betaalmethode was die daar werd geaccepteerd. De markt werd sindsdien gesloten door de FBI, maar de autoriteiten zijn nog steeds bezorgd over de aantrekkingskracht van Bitcoin bij de handelaren in illegale goederen en diensten. Bovendien wordt gevreesd dat de semi-anonimiteit en gedecentraliseerde aard van Bitcoin kan worden misbruikt in regelingen voor het witwassen van geld en belastingontduiking.

Bitcoin (en andere cryptocurrency) worden gebruikt door criminelen net zoals cash geld en auto’s worden gebruikt bij bankovervallen. Criminelen zullen altijd gebruik maken van innovatieve technieken om hun slag te slaan, zo ook bij Bitcoin. Dit neemt niet weg dat er (net zoals bij cash geld) genoeg mensen zijn die Bitcoin voor legale doeleinde gebruiken. Hierbij kun je denken aan handelaren, winkeleigenaren, banken, goede doelen en sinds kort zelfs binnen een aantal overheidsinstellingen.

Het vermogen van Bitcoin om semi-anoniem te worden gebruikt, is vaak een ander punt van zorg. Hoewel elke afzonderlijke transactie wordt opgeslagen in de Blockchain, is het zeer eenvoudig voor gebruikers om bijna volledig anoniem te blijven, omdat die records alleen de openbare sleutels en het bedrag van de overgedragen fondsen bevatten.

“De juridische status van Bitcoin is nog onduidelijk.”

De juridische status van Bitcoin is vrij duidelijk maar varieert sterk van land tot land. In sommige landen wordt het gebruik en de handel van BTC gestimuleerd, terwijl het in andere landen wordt verboden.

“Bitcoin wordt alleen maar gebruikt door criminelen.”

Er was veel bezorgdheid over Bitcoins aantrekkingskracht op criminelen, sommige nieuwsuitzendingen hebben zelfs verklaard dat de populariteit ervan volledig afhankelijk is van de uitgaven van Bitcoin aan illegale goederen. Inderdaad, toen de beruchte zwarte markt Silk Road op het internet werd gesloten, nam Bitcoin onmiddellijk af in waarde (wired.com).

“Bitcoin wordt niet overal erkend als betaalmiddel.”

Bitcoin wordt erkend en is volkomen legaal in veel landen, maar sommige regeringen in de wereld hebben nog steeds geen regels met betrekking tot BTC, terwijl anderen het verboden hebben.

“Als je Bitcoin naar een verkeerd adres stuurt ben je ze voor altijd kwijt.”

Een sleutel is een uniek alfanumeriek wachtwoord dat nodig is om toegang te krijgen tot een Bitcoin-wallet. Het verliezen van die sleutel betekent in feite dat je je wallet verliest. De meeste huidige wallets hebben echter back-up- en herstelmechanismen, maar uiteraard moet de gebruiker deze instellen voordat hij ze kan gebruiken.

“Bitcoin is veel te volatiel om als betaalmiddel te werken.”

De prijs Bitcoins koers heeft zijn ups en downs gehad, door verschillende stijgende en sterk dalende cycli, wat door sommigen bubbels en bustes wordt genoemd. In de loop van zijn geschiedenis heeft BTC nieuwe hoogtepunten behaald, om vervolgens direct een enorme daling te ervaren. De waarde ervan is onvoorspelbaar, het verandert snel en drastisch, wat aanzienlijke financiële schade kan toebrengen aan een onvoorzichtige belegger.

Er bestaan diverse bedrijven die een actuele koers en conversie van en naar traditionele valuta’s zoals de Euro en Dollar verzorgen. Zo bestaat de mogelijkheid voor winkel eigenaren om een actuele prijs in Bitcoin te weergeven en deze door haar klant te laten betalen. Hierna worden de ontvangen Bitcoins direct omgewisseld naar Euro’s zodat de winkeleigenaar geen risico loopt bij koersschommelingen.

“Bitcoin is niks meer waard zodra het wordt gereguleerd door een overheid.”

De toekomst is nooit zeker. Echter, geschiedenis leert ons dat regulering de eerste stap is naar globale acceptatie. Over het algemeen zorgt regelgeving voor verheldering en duidelijkheid, vooral bedrijven zijn vaak geholpen bij duidelijke regelgeving zodat zij niet in grijs gebied hoeven te werken.